Rendez-vous au Château Pichon Longueville Comtesse De Lalande (1)

IMG_4006

Afgelopen februari was ik aanwezig op de Grands Crus de Bordeaux wijnproeverij in Krasnapolsky in Amsterdam. In de ontbijtserre van Kransnapolsky stonden lange tafels opgesteld met daarop de Grands Crus, achter de tafels de vertegenwoordigers van de desbetreffende châteaux. Al rond lopend en proevend belandden wij bij de tafel van de Grand Cru wijn Château Pichon Longueville Comtesse De Lalande. We vertelde de dame, Fabienne genaamd, achter de tafel dat wij vorig jaar een bezoek gebracht hadden aan de overbuurman van het Château Pichon Longueville Comtesse De Lalande, namelijk Château Pichon Longueville. Beetje verwarrend misschien, maar deze châteaux liggen tegenover elkaar in de Medoc streek in Frankrijk en waren vroeger familie van elkaar. Na het aanhoren van ons verhaal vond Fabienne dat wij óók een bezoek moesten brengen aan Château Pichon Longueville Comtesse De Lalande. En omdat wij met enige regelmaat in de Medoc streek vertoeven, omdat daar ons tweede thuis staat, was het contact snel gelegd en de visitekaartjes uitgewisseld. Ik maakte vanuit Nederland een afspraak. Op een doordeweekse dag, om 9.00 uur ’s ochtends, werden wij verwacht op Château Pichon Longueville Comtesse De Lalande.

IMG_3978

Rendez-vous au Château Pichon Longueville Comtesse De Lalande

Op die bewuste ochtend werden wij zeer hartelijk verwelkomd door Astrid. Zij begeleidde ons naar de ‘nieuwe’ cave, de plek waar de wijn gemaakt wordt. Een prachtige cave, ontworpen door onder andere Philippe Ducos, een bekende architect uit Bordeaux, die veel ervaring heeft met ontwerpen voor prestigiueze wijnkastelen. IMG_3964 De cuves, gistkuipen, die daar staan hebben een inhoud van 150 hectoliter en zijn van RVS. Alles ziet er spik en span uit. Via een trap omhoog, met een prachtige lampenpartij in het trapgat, kom je op een platform met RVS deksels.

IMG_3969

Dit zijn de deksels van de cuves die van bovenaf gevuld worden met de geperste druiven en het sap. In cuves vindt de gisting plaats waardoor het druivensap verandert in wijn. Daarna gaat de wijn op eiken houten vaten. Deze liggen in de chais.

foto 1 kopie

In de chais ligt de wijn in eiken houten vaten te rijpen voordat ze gebotteld wordt. De wijn van Château Pichon Longueville Comtesse De Lalande gaat pas twee jaar nadat het geoogst is van het Château af.

IMG_3970

In een prachtige ruimte met uitzicht op de wijngaarden van zowel Château Pichon Longueville Comtesse De Lalande, Château Latour als Château Leoville Lascase en in de verte de rivier Gironde, kregen we de wijnproeverij. De glazen stonden al netjes klaar op een geplastificeerde placemat waar precies twee cirkels op gedrukt waren met daaronder de namen van de te proeven wijnen. Er naast lag een keurig gestreken zwart linnen servetje om je mond aan af te vegen. We kregen de beide wijnen te proeven van het château namelijk, Château Pichon Longueville Comtesse De Lalande (2008), de eerste wijn van het château en de tweede wijn de Réserve de la Comtesse (2008). Deze laatste wijn wordt sinds 1973 geproduceerd door het château.

IMG_3975Na het walsen van de wijn in het glas, het bekijken van de kleur en de ‘traan’ snelheid van de wijn in het glas, werd er geroken aan de wijn. Een geur van eikenhout en fruit kwam mij tegemoet. Nu kwam het grote moment, het proeven. Met slurpend geluid en de wijn goed laten rollen in de mond, proefde ik het eikenhout, de vruchten kersen en bramen en wat vanille. De Cabernet-Sauvignondruif was duidelijk aanwezig, een geweldige smaak en afdronk had deze wijn. Beide wijnen waren helemaal in balans, fruitig en zeer elegant, de tweede wijn had een beetje tannine en zou nog even door kunnen rijpen op de fles. De eerste wijn, de Château Pichon Longueville Comtesse De Lalande (2008) viel vooral bij mij in de smaak. En ondanks het vroege tijdstip besloot ik om de wijn niet uit te spugen. Zonde van de intense, volle fruitige smaak van deze beide wijnen.

IMG_3981

Een pracht wijn kan ik wel zeggen, net als het kasteel zelf. Een elegant sprookjes kasteel. Aan de voorkant wat recht toe recht aan, maar aan de achterkant ontluikt dit château. Een beeldig torentje is aan het château vastgeplakt wat het geheel een sprookjesachtige sfeer geeft. Je wordt meteen verliefd op dit kasteel. Waar de overbuurman uitpakt aan de buitenkant zo ingetogen is dit château. Maar beide wijnen kunnen het tegen elkaar opnemen wat betreft klasse, grootse klasse wel te verstaan.

IMG_3995

We werden door Astrid ook nog uitgenodigd om een kijkje te nemen binnenin het château. Daarover gaat het volgende blog. Dit eerste stuk van het bezoek vonden we in ieder geval al een belevenis. Ik wil daarom dan ook zowel Fabienne als Astrid hartelijk bedanken, Merci bien Fabienne et Astrid pour le rendez-vous au Château Pichon Longueville Comtesse De Lalande.

Meer weten over dit mooie château: www.pichon-lalande.com

3 reacties op ‘Rendez-vous au Château Pichon Longueville Comtesse De Lalande (1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s