Fleur de Sel uit o.a. de Camargue, Provence

IMG_3931

In Frankrijk koop ik in de supermarkt altijd Fleur de Sel. Dit zout vind ik zo lekker. Het is grover van structuur dan het gewone tafelzout en de smaak is veel intenser. Bij veel dingen sta ik niet zo stil hoe het gemaakt of geproduceerd wordt. Bij zout weet ik het een klein beetje, maar hoe ontstaat nou eigenlijk Fleur de Sel? Ik ging op onderzoek uit.

IMG_3938

Fleur de sel

Op veel plekken rond de Middellandse zee, o.a. in de Camargue, en ook de Atlantische oceaan wordt langs de kust zout gewonnen. Het zout wordt gewonnen in verdampingsbassins, ook wel zoutpannen genoemd. Bij vloed worden de zoutpannen steeds gevuld met ‘vers’ zeewater. Voordat het water voldoende is verdampt en het zout begint uit te kristalliseren, ontstaat er op het wateroppervlak een vliesje, een flinterdun zoutvliesje. Dit éénmalige dunne vliesje ontstaat alleen bij de juiste weersomstandigheden, de juiste temperatuur van het water en de juiste zoutbalans. Daarnaast drijft het ook nog maar heel even aan het oppervlakte van het zeewater, zodat het vliesje op het juiste moment handmatig eraf geschept moet worden, voordat het in de zon te drogen gelegd kan worden.

Het zoutvliesje doet denken aan een dun laagje ijs waarin mooie ijsbloemen zijn te zien. Uit dit zoutvliesje ontstaat dus de Fleur de Sel. De naam verwijst naar de ‘ijsbloemen’ die te zien zijn in het dunne vliesje, letterlijk vertaald is fleur de sel: zoutbloem.

PRODUCTEUR_PALUDIER

Met een grote zeef aan een lange houten stok wordt het zoutvliesje handmatig en zeer voorzichtig van het zoutwater afgeschept en op de rand van de zoutpan te drogen gelegd. Dit handwerk is zwaar, tijdrovend en kostbaar. Fleur de Sel is daarom ook duurder dan gewoon zout, ook omdat de opbrengst niet zo hoog is per vierkante meter. Fleur de Sel smaakt wat ziltig (naar de zee) en bevat vele mineralen. De structuur van Fleur de Sel is wat fijner dan het grove zeezout.

foto

Bekende eilanden in Frankrijk waar onder andere het Fleur de Sel wordt gewonnen zijn Ile de Ré en Noir Moutier aan de Atlantische Oceaan. Wereldberoemd is het Fleur de Sel uit Guérande, Bretagne, Frankrijk. Ook de Camargue aan de Middelandse zee staat bekend om het winnen van zout en het Fleur de Sel. Al eeuwen wordt er zout gewonnen, sommige zoutpannen stammen dan ook nog uit de tijd van de Romeinen.

IMG_3939

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s