De Galette

foto Ga je naar de Bretagne streek in Frankrijk dan kom je menig tentje tegen waar je crêpes en galettes kunt eten. De crêpe is een flensje die je met wat suiker of nutella zo uit je hand kunt eten, zoet dus. Voor de  galette, de hartige variant, moet je toch echt even gaan zitten. De galette, gemaakt van onder andere boekweitmeel, is met wat ham, ei, worst, kaas en groenten een hartig tussendoortje dat ook ver buiten Bretagne een plekje heeft gekregen in de gastronomie. Zo at ik hem laatst gewoon in Amersfoort bij Crêperie Juffrouw Jacoba. van Franse bodem De galette oftewel de boekweitpannenkoek is waarschijnlijk één van de oudste voedingsmiddelen van de mensheid. De galette diende ter vervanging van brood en werd gebakken op een hete, platte steen, die in Bretagne ‘jalet’ genoemd wordt. Daar is dus ook de naam galette van afgeleid. De kruisridders haalde de boekweit naar Frankrijk en de Bretonse boeren waren erg enthousiast want het gewas was snel rijp en kon goed gedijen op de onvruchtbare gronden in de Bretagne. In die tijd werd er op het bakken van brood belasting en heffingen geheven en aangezien er van het boekweit geen brood werd gebakken was dat voor de boeren nog een voordeel. De galette was daarnaast ook zeer goedkoop want deze bestond alleen uit boekweit, zout en water. De galette is dan ook eeuwenlang de basis geweest van Bretons eten. Het recept van de galette ging dan ook over van moeder op dochter. IMG_3621 Toen het product bloem meer op de markt kwam omdat het eenvoudiger en goedkoper te verkrijgen was raakt boekweit een beetje op de achtergrond. Tegenwoordig grijpt men weer terug naar authentieke levensmiddelen en is boekweit weer helemaal in en hip. Gelukkig is ook het recept van de hartige galette bewaard gebleven en kunnen we nog steeds, net als eeuwen geleden, genieten van een overheerlijke galette met ham, ei en kaas zowel in Bretagne als in de rest van Frankrijk maar ook gewoon in Holland. Bon appétit! foto 1 Beeldmateriaal: Mireille den Hartog | van Franse bodem

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s