Biscuits roses de Reims

Ik kende deze koekjes eigenlijk niet, de biscuits roses de Reims. In de Franse supermarkten zijn zo veel lekkere koekjes en biscuits te koop, dat ik ze al die jaren over het hoofd heb gezien. Tot dat iemand mij er op attendeerde, omdat ik ze voor haar mee moest nemen vanuit Frankrijk naar Nederland. Zo gezegd zo gedaan. Mijn nieuwsgierigheid was natuurlijk meteen gewekt en het gevolg was dat er ook een pak gekocht werd voor eigen gebruik. Ernstig lekker deze koekjes die mij een beetje doen denken aan een lange vinger. Tussen het snoepen door, keek ik op de website van de producent, de firma Maison Fossier. Ik ontdekte een heuse geschiedenis en een aantal leuke feitjes. Ja, en als ik die dan gevonden heb, kan het zo maar zijn dat ik daar een blogartikel over schrijf.

foto 2

De biscuits roses zijn ontstaan rond 1690 in de Champagne streek bij de plaats Reims. De plaatselijke bakkers kwamen namelijk op het idee, wanneer zij klaar waren met het bakken van het dagelijkse (stok)brood, om de warmte van hun ovens te gaan gebruiken voor het bakken van koekjes. Heel milieu bewust al in die tijd. De bakkers creëerden een speciaal deeg waardoor de koekjes na twee keer bakken gaar en klaar waren. Het woord biscuit komt dan ook van twee keer (bis) en bakken (cuit). Het speciale deeg bestaat uit bloem, suiker, eieren en echte vanille. Vanille komt uit een vanillestokje en bestaat uit kleine zwarte korreltjes. Dat vonden de bakkers er niet zo mooi  uitzien, waardoor ze de natuurlijke kleurstof karmijn toevoegde aan het deeg en het deeg en de biscuits roze kleurden.

foto 1

De biscuits werden veel gegeten door de gegoede burgerij en in het begin van de twintigste eeuw was het zelfs een traditie om de biscuits onder te dompelen in een glas champagne. Door het bakproces breken de koekjes niet wanneer ze in aanraking komen met vocht, in dit geval de champagne. Ze worden wel zachter als ze vochtig worden en daarom goed te gebruiken in toetjes. Een recept met de biscuits roses de Reims vind je hieronder, wel in het Frans.

foto

Onder de regering van Lodewijk de vijftiende ontstond rond 1756 het leven van ‘de goede smaak’. In Reims vestigde zich een kleine ambachtelijk biscuitbakker het nu geheten Maison Fossier. De roze biscuits die zij bakten waren van hoge kwaliteit en zij werden daarom vanaf 1775 de biscuitleverancier van de koning. In 1845 neemt een zekere heer Fossier, die bakker van beroep was, het besluit om van Maison Fossier dé bakkerij van de biscuit roses de Reims te maken. Dat is hem gelukt want als één van de weinige in Frankrijk produceert Maison Fossier nog de biscuits roses de Reims.

Op de site van Maison Fossier staan veel lekkere, maar ook leuke artikelen waaronder deze Citroën HY gevuld met biscuitjes met chocolade. Een leuke give away!

camion-collector-rouge-charles-vii-choco.jpgMeer info over Maison Fossier en de biscuits vind je op: www.fossier.fr

6 reacties

  1. […] Tijdens mijn laatste bezoek aan Frankrijk liep het hoogseizoen op zijn einde. De tijd voor veel winkels in Frankrijk om de laatste ‘resten’ te verkopen. Vooral kledingwinkels en decoratieshops doen hun restanten voor een prikkie van de hand en beleven daardoor gouden tijden. Als bijen op een honingpot komen de Fransen er op af. Je moet mij dus niet meer vertellen dat alleen de Nederlanders dol zijn op koopjes. Ik trof het dus deze vakantie en scoorde daarom een aantal leuke items van Franse bodem voor een bodemprijs zoals een Bretonse streepjestrui van Saint James, regelaarzen van Aigle en een boodschappennetje van Filt. In de supermarché kocht ik, voor de gewone prijs, uiteraard nog een voorraad  Le Petit Marseillais en Biscuit Rose. […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s