Het stripalbum Asterix

foto 1 kopieNa 2 jaar niet verschenen te zijn is er weer een nieuw stripboek van Asterix uit. Het 36ste deel heet: De Papyrus van Caesar. Op 22 oktober van dit jaar werd ie gelanceerd en in vele Franse supermarkten lagen de stapels nieuwe avonturen van de stripheld te wachten op kopers en lezers. Want wie heeft er nou niet een stripalbum van Asterix gelezen? Ik ben niet echt een fan maar mijn broer des te meer. Bijna de hele collectie albums heeft ie in zijn bezit, zowel Franse als buitenlandse uitgave.

foto 3

Toen ik hem vroeg of hij wat info over het kleine blonde mannetje en zijn avonturen kon sturen, ontplofte mijn whats-app zo wat. Over de kleine held is heel wat informatie geschreven. Hoe een strip onder andere een springplank kan worden/zijn naar het verleden, invloed kan hebben op onze taal en de verschillen tussen de Europese nationaliteiten kan belichten. Dit alles kan in de strip Asterix!

foto 4

In meer dan 70 landen wordt de strip nu uitgebracht, maar het begon allemaal als stripverhaal ‘Asterix de Galliër’ in het Franse stripblad ‘Pilote’ in 1959. Twee jaar later komt het 1ste album uit onder dezelfde naam. Het verhaal speelt rond 50 voor Christus en gaat over een klein, slim dapper mannetje, Asterix, dat samen met zijn wat dikke en niet al te slimme vriend Obelix allerlei avonturen beleefd. Ze komen beiden uit een klein dorpje in Gallië, dat het gelukt is om uit de handen van de Romeinen te blijven. Dit lukt hun met name door een mysterieuze toverdrank, waar Obelix als baby in gevallen is en die van Asterix een superheld maakt. Ze maken samen vele reizen door het Romeinse Rijk vaak met een opdracht/missie.

foto

Wat mooi aan de Asterix en Obelix strips is, is dat er een verhaal zit achter deze avonturen. Zo staan er niet alleen veel geschiedkundige feiten en historische gebeurtenissen in, maar worden er ook verwijzingen gemaakt naar de hedendaagse maatschappij. En de verschillen tussen de nationaliteiten binnen Europa worden belicht. In het laatste album, De Papyrus van Caesar, krijgt Caesar het advies om uit zijn werk ‘Commentaren over de Gallische Oorlog” het hoofdstuk te schrappen wat de nederlagen beschrijft tegen het Gallische dorp. Wat daar de gevolgen van zijn en hoe de kleine held en zijn dikke vriend daar op reageren, lees je in het allernieuwste album.

foto 2 kopie

De strip Asterix is het geesteskindje van tekenaar Alberto Aleandro Uderzo en scenarioschrijver René Goscinny. De eerste is van Italiaanse afkomst en wordt geboren op 25 april 1927 in het plaatsje Fismes. Hij ontmoet René Goscinny, van joodse afkomst en geboren in Parijs op 26 augustus 1926 op het Parijse bureau van het persagentschap ‘International Press’. Ze besluiten samen te gaan werken en zo maken ze onder andere in de jaren ’50 de strip ‘Hoempa Pa’ en vanaf 1959 dus ‘Asterix”.

foto 1 kopie 2

Op 5 november 1977 sterft René Goscinny aan een hartaanval. Alberto Aleandro Uderzo besluit om de serie voort te zetten en richt een uitgeverij op. Deze is later ook betrokken bij de oprichting van Parc Astérix, even boven Parijs en bij de verfilming van een aantal albums van Asterix. Maar goed dat Alberto Aleandro Uderzo besloten heeft om door te gaan met het tekenen van ‘Asterix’ albums na het overlijden van René Goscinny.

foto 2 kopie 2

Al duurt het allemaal wel wat langer nu Uderzo op leeftijd is. Hopelijk krijgt hij snel weer een goed idee voor het maken van een nieuw album dan hoeven alle ‘Asterix’-fans niet weer 2 jaar te wachten.

foto 3-4 kopie

Een reactie op “Het stripalbum Asterix

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s