Champagne als gastronomisch begeleider

IMG_4750

Op uitnodiging van Lindsay Tompson van Wijnbloggers.nlwas ik afgelopen maandag aanwezig bij de Nederlandse dag van de Champagne. Deze middag werd georganiseerd door het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne en het Bureau du Champagne Benelux en vond plaats in de Kookfabriek in Amsterdam. Vol verwachting klopte mijn hart, want wanneer krijg je nou zoveel mooie Champagnes en overheerlijke gerechten voorgeschoteld op een gewone doordeweekse dag. Deze middag dus.

IMG_4785

Natuurlijk was het proeven van de zeer exquise gerechtjes samen met de prachtige champagnes een groot onderdeel van de middag, maar waar het ook met name om ging was het meer op de kaart zetten, het bekender maken van het drinken van Champagne bij een groter deel van het Nederlandse publiek. Uit de statistieken van het Comité blijkt dat de export van Champagne naar onder andere Nederland toe neemt. Vooral de verkoop van Champagnes met weinig toegevoegde suiker zoals Extra Brut en Brut Nature groeien in Nederland, daarnaast is en blijft de demi-sec Champagne in Nederland erg populair. Wij Nederlanders zijn gevarieerde Champagnes drinkers, we drinken onder andere Brut, Demi-sec en Rosé Champagne.

IMG_4755

Een zeer mooie ontwikkeling voor het Comité en de Champagnes en tevens een goede rede om het drinken van Champagne als ‘gewoner’ te gaan beschouwen en het ‘meer op de kaart te zetten’. Dat je Champagne niet alleen drinkt tijdens speciale gelegenheden, maar dat Champagne een hele goede begeleider kan zijn bij lekker eten. Dat Champagne de smaken en geuren van bepaalde producten en ingrediënten van een gerecht versterkt en meer uit laat komen.

IMG_4779

Dat laatste heb ik afgelopen maandag mogen proeven en beleven. Zo dronk ik onder andere een geweldige Champagne Blanc de Noirs uit 2006 bij nog roze runderlende met wat gemberjus, een Blanc de Blancs uit 2002 bij een licht gegrilde coquilles met een weinig gebrande amandel en poeder van gedroogde citroenschil, een Champagne Rosé bij gegrilde tonijn met sesamzaadjes en een Champagne Pinot Noir-Meunier-Chardonnay bij licht gebakken zeebaars op een bedje van asperges en puree van erwten.

IMG_4744

Bij de 6 verschillende smaaksensaties die we mochten proeven paste heel goed de uitgezochte Champagnes en haalde de Champagne in sommige gevallen het beste uit het gerecht naar voren. De gerechten en Champagnes werden ieder gepresenteerd door een Champagne ambassadeur, alle werkzaam in de Champagne branche.

IMG_4775

De passie, enthousiasme en liefde van deze ambassadeurs voor hun product werd duidelijk uit het feit, dat ze samen met de koks van de Kookfabriek een zo mooi mogelijke wijn-spijs combinatie wilde neer zetten. Dat is ze zeker gelukt.

IMG_4772

Champagne is dus een goede en mooie begeleider bij een goed stuk vlees, heerlijke salade of een moot verse vis. Maar kan ook heel goed gedronken worden als aperitief met een chapas (mijn nieuwe benaming voor een hapje/ tapas). Ik denk dat je met goede en leuke marketing-ideeën de Nederlander wel wat meer aan het Champagne drinken krijgt en het ‘gewoner’ wordt om Champagne te drinken.

IMG_4765

Om het grotere publiek te bereiken zou je kunnen denken als marketingstunt aan een grootse picknick (chapas met Champagne) in het Vondelpark, een diner en blanc op de Dam of Erasmusbrug of een kookprogramma op TV waar de combinatie Champagne en een gerecht centraal staat. De Nederlander Champagne meer laten beleven.

IMG_4768

Mogelijkheden en uitdagingen alom volgens mij en ik denk dat de Nederlanders best in beweging te krijgen zijn om meer Champagne te gaan drinken en niet alleen met Oud en Nieuw!

IMG_4748

Ik wil hierbij Lindsay Tompson van Wijnbloggers.nl nog hartelijk bedanken dat ik bij deze geweldige middag aanwezig mocht zijn,  het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne en het Bureau du Champagne Benelux voor het organiseren van dit leerzame en vooral lekkere event en de Kookfabriek in Amsterdam waar het allemaal plaatsvond. Chapeau! Ik heb genoten van de Champagnes, het heerlijke eten en de leuke ontmoetingen.

IMG_4780

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s