Is Camembert ‘familie’ van de Brie?

IMG_3398

Frankrijk is het land van wijn en kaas. Een van de bekendste en beroemdste kazen van Franse bodem is Camembert. Van oorsprong komt de camembert uit de Pays d’Auge in Normandië, Noordwest-Frankrijk. Camembert wordt gemaakt van rauwe melk, heeft een schimmelkorst met bruinige vlekjes, is mild tot middelsterk van smaak en heeft een rijpingstijd van 1 tot 2 maanden. Het heeft de vorm van een schijfje van ongeveer 250 gram en is meestal verpakt in een dun houten doosje.

Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat de camembert ‘familie’ is van de brie, als je gaat kijken hoe de camembert is ontstaan. In de tijd van de Franse Revolutie gaf boerin Marie Harel in het dorp Camembert onderdak aan een vervolgde priester uit het Brie-gebied. Als tegenprestatie leerde hij haar het ‘kaasvak’ verder uitbreiden en ontstond de Camembert. Toen jaren later de spoorlijn tussen Parijs en Alençon af was, kreeg de Camembert bekendheid. De Familie Petit begon in 1872 met de industriële productie van de Camembert. Doordat de Camembert vervoerd werd in dunne houten doosjes kreeg de kaas meer bekendheid en is hij nu het meest geïmmiteerde kaasje van de wereld. Camembert Le Petit heeft een eigen website namelijk www.lepetit.fr

van Franse bodem

De rijpheid van een camembert controleer je door hem in het midden tussen wijsvinger en duim te houden en hem dan zachtjes in te drukken, geeft ie mee dan is ie goed. De Fransen serveren de camembert graag na de maaltijd, maar hij is ook heerlijk als tussendoortje, lunch of borrelhapje. Wat ook kan, is de camembert serveren als voorgerecht, warm met wat stokbrood.

recept gebakken camembert

Neem 1 camembert, wat verse peterselie, boter en peper. Smelt de boter in de pan (liefst met teflonlaag), laat de boter goed heet worden en bak 1 minuut de peterselie. Leg ze bij elkaar in het midden van de pan en leg daarop de camembert. Strooi wat peper op de camembert en bak hem 1 minuut. Voeg nog wat boter toe en draai de camembert om, bestrooi met peper en bak nog 1 minuut. Snijdt de camembert in stukken en serveer met stokbrood of ander grof brood. Bon Appétit!

Mooie, overheerlijke Camemberts, maar ook andere Franse kazen zijn onder andere te verkrijgen bij de Kaasspecialist in Amersfoort.