La petite robe noire van Chanel

Afgelopen Kerst en Oud en Nieuw zal menig vrouw hem weer uit de kast gehaald hebben: la petite robe noire. In het Engels The little black dress. Een zwart afkledend strak jurkje tot de knie met ronde hals en met of zonder mouwen. Heel simpel in al zijn uitvoeringen maar toch ooit eens bedacht door iemand. Die iemand was niemand minder dan Coco Chanel (1883-1971). In het midden van de jaren ’20 van de vorige eeuw ontwierp ze dit inmiddels grootse mode-icoon. Geïnspireerd op het zwart van de nonnen  waar ze als kind samen met haar zusje was ondergebracht door haar vader.

schermafbeelding-2017-01-28-om-23-56-46

In 1926 lanceert Gabrielle Chanel het elegante, sobere petite robe noire. Het model werd toen niet met veel succes ontvangen. Het was uiteindelijk het Amerikaanse tijdschrift Vogue die overtuigt was van het succes en plaatste een schets van de little black dress in het magazine. Vogue noemde het model de ‘Ford van Chanel’. Net als de beroemde Amerikaanse auto Ford zou de little black dress succesvol worden en over de hele wereld te koop zijn.

robes_anciennes

Na dit artikel waren de modespecialisten wel overtuigd van het succes van de little black dress. Veel modeontwerpers namen het jurkje op in hun collectie. Zelfs Betty Boop, een Amerikaans strip- en tekenfilmfiguur, kreeg een klein zwart strapless jurkje aan. Het jurkje kreeg pas echt grote bekendheid toen veel Hollywood-sterren het zwarte, sobere maar elegante model gingen dragen. Beroemdheden als Marilyn Monroe en Elizabeth Taylor maken van het jurkje een sexy en verleidelijk item.

schermafbeelding-2017-01-29-om-00-13-01

Het was Audrey Hepburn, die in de jaren ’60 in de film ‘Breakfast at Tiffany’s’ de rol van Holly Golightly speelde, die het jurkje wereldberoemd maakte. Het jurkje werd door deze film een soort cult item. Het zwarte jurkje uit de film dat Audrey Hepburn droeg en ontworpen werd door Hubert de Givenchy is nu te zien in het Haags Gemeentemuseum.

Tegenwoordig is de little black dress in vele variaties verkrijgbaar en draagt zelfs Barbie dit beroemde mode-icoon.

alekjbgqjldbgadjlbgqdljgbagl

Sinds 2009 is er zelfs een eau de parfum en eau de toilette met de naam La Petite Robe Noire van Guerlain. In Nederland verkrijgbaar vanaf augustus 2012 bij onder andere Douglas en ICI Paris XL.

 

3 reacties op ‘La petite robe noire van Chanel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s