Frankrijk, Franse bodem, Gebruiksartikel, producten
Reacties 4

Christian Dior en de New Look

Little book of Dior

Het is deze week Christian Dior week op het blog Van Franse bodem. Met vandaag als startsein een artikel over de New Look van Christian Dior (1905-1957). Een kledinglijn/ collectie waar Dior in het voorjaar van 1947 mee op de modemarkt kwam en waar hij wereldberoemd mee is geworden. Een jaar eerder was Dior zijn eigen modehuis begonnen in Parijs, nadat hij een aantal jaren als kleermaker had gewerkt.

Dior noemde zijn eerste collectie La ligne corolle, de bloemkelklijn. De collectie bestond uit wijde rokken, smalle tailles, brede bustes, lange handschoenen, hoge hakken en grote hoeden. De collectie maakte een einde aan de soberheid in het modebeeld dat na de Tweede Wereldoorlog was ontstaan. Het was vernieuwend en de bloemkelklijn van Dior was een mooie tegenhanger van de Chanellijn.

19_dior-new-look-in-vogue-0_130141156928-jpg_gallery_max

De collectie werd met enthousiasme ontvangen, een schets van de collectie prijkte op de cover van de Vogue en het magazine Harper’s Bazaar sprak van een New Look. Vele beroemdheden waaronder de Britse prinses Margaret en filmsterren als Marlene Dietrich droegen deze New Look tot ver in de jaren vijftig.

3_vogue_uk_cdior-15_v_5apr12_getty_b_426x639

Christian Dior was een van de eerste modehuizen die aan de kledinglijnen die ze uitgaven allerlei mode accessoires koppelde in dezelfde lijn. Er kwamen tassen, schoenen, cosmetica en parfum onder de naam Christian Dior. Tegenwoordig heet dat branding. Heel erg lang heeft Christian Dior niet mogen genieten van het succes van zijn modehuis. In 1957 sterft hij aan een hartaanval in Italië.

Gelukkig had hij Yves Saint Laurent al als zijn opvolger aangewezen. In de loop der jaren hebben vele grote modeontwerpers de leiding gehad over het modehuis Christian Dior. Vandaag de dag wil het nog wel eens gebeuren dat er in een nieuwe collectie elementen terug te vinden zijn uit de oude New Look collectie. En waarom ook niet. Dat heet geloof ik retro, toch?

Meer over de New Look en het modehuis Christian Dior: http://www.dior.com/couture/en_int/the-house-of-dior

Getagd met: , , ,

door

Grafisch vormgever en eigenaar van www.vanfransebodem.nl. Een website over alles wat er op Frans gebied gebeurt in Nederland zoals Franse hotspots, Franse films, tentoonstellingen, Franse boeken en events. Je vindt het op Van Franse bodem. Auteur van de boeken: 57 'iconen' van Franse bodem, Cahier de France en Gironde, kust tot wijn.

4 reacties

  1. Pingback: Huize Dior viert 70-jarig bestaan groots in Parijs

  2. Pingback: Op naar een mooi ‘Frans’ jaar – Hét online platform over producten van Franse bodem op Hollandse grond

  3. Pingback: Vintage tassen van Chanel, Louis Vuitton, Dior en Hermès bij L’Étoile de Saint Honoré Amsterdam – Van Franse bodem

  4. Pingback: De 4 Franse favorieten van Denise – Van Franse bodem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s