Musee Dior in Granville, Frankrijk

Een artikel dat zeker niet mag ontbreken in de Chrisitan Dior-week is een artikel over hemzelf en het huis waar hij geboren is. Op 21 januari 1905 wordt Christian Dior geboren in Granville in Normandië, Frankrijk. Granville ligt in de buurt van het beroemde Mont St. Michel.

22_christian-dior-childhood

Het huis staat op een klif, met uitzicht op de kanaal-eilanden. Het was de vader van Christian die de villa liet bouwen in de late negentiende eeuw en gaf het de naam Les Rhumbs. 

schermafbeelding-2017-02-05-om-14-38-19

De muren­  van de villa werden uitgerust in zachtroze en lichtgrijs, geïnspireerd op de kleuren van de Zuid-Engelse kust. De moeder van Christian hield erg van tuinieren en liet honderdduizenden liters speciale aarde naar Granville brengen om een echte Franse rozentuin te realiseren. Naast de Franse rozentuin kwam er een doolhof voor de kinderen en een Engelse tuin met muren als afscheiding van de zee. Deze muur moest de wind tegenhouden zodat de rozen daar geen last van zouden hebben.

schermafbeelding-2017-02-05-om-14-37-49

Erg lang heeft het gezin er niet permanent gewoond want in 1912 vertrekken ze naar Parijs en wordt Les Rhumbs het vakantieverblijf van het gezin Dior. Christian gaat studeren en opent na zijn studie een kunstgallery. Dior moet de gallery gedwongen weer sluiten en gaat werken als illustrator voor het magazine Figaro. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog werkt Dior als kleermaker. In 1946 opent hij zijn eigen modehuis Christian Dior.

32_un-gruppo-di-lavoranti-dellatelier-dior-legge-sul-giornale-lannuncio-della-morte-improvvisa-a-montecatini-terme-dello-stilista-il-24-ottobre-1957-a-soli-52-anni-photo-jose-burreta1

In 1932 wordt de villa te koop gezet, de moeder van Chrisitan is inmiddels overleden en zijn vader zit aan de grond door de crisis. De villa wordt in 1938 aangekocht door de stad Granville en de tuin wordt opengesteld voor het publiek. In 1997 wordt de villa het museum wat het nu is, Musée Dior. Tot nu toe is het museum van Christian Dior in Granville het enige museum ter wereld dat opgedragen is aan één modeontwerper.

Elk jaar is er een grote thema tentoonstelling. Dit jaar is de tentoonstelling gewijd aan Dior en Granville.  Vanaf 8 april tot 24 september te zien in de villa Les Rhumbs.

Schermafbeelding 2017-02-05 om 15.09.47.png

schermafbeelding-2017-02-05-om-14-40-08

Christian Dior was erg dol op de tuin en de villa en waren naast de wind, de rozen, de lucht en de elegante Belle Epoque-jurken van zijn moeder grote inspiratie bronnen voor zijn latere werk. Hij schreef erover in zijn autobiografie “Christian Dior en mij”. “Het huis van mijn jeugd … . Wat zeg ik? mijn leven, mijn stijl heb ik te danken aan de locatie en de architectuur. “

 

Meer over de villa en de tentoonstelling: http://musee-dior-granville.com

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s