De Franse Tolix (terras)stoel

Je ziet ze in menig brasserie of bistro in allerlei kleuren en maten, de Tolix stalen stoel. Nu weer helemaal hip, hot en retro. Zelfs de oude gebruikte Tolix stoelen zijn erg gewild. Een mooie stoel met een heuse geschiedenis.

tolix_pub

Xavier Pauchard werd in 1880 geboren in de Morvan, ook wel het groene hart van Frankrijk genoemd. In 1907 ontdekte Pauchard dat hij metaal kon beschermen tegen roest door het in gesmolten zink onder te dompelen, oftewel te galvaniseren. Tien jaar later opende hij zijn fabriek waar hij stalen huishoudartikelen maakte. Uiteindelijk heeft hij zijn kenmerk geregistreerd als Tolix, de naam waaronder het bedrijf nog steeds bekend staat.

tolix_1

De klassieke “A” stoel, favoriet in café’s en retro interieurs over de hele wereld, werd in 1934 ontworpen. Het design is er voor gemaakt dat de stoelen het gehele jaar buiten kunnen blijven staan – vandaar de gaten in de zitting om het regenwater weg te laten lopen. Met name café eigenaars klaagden al snel dat de stoelen niet goed stapelbaar waren. Pauchard paste zijn design aan. In 1956 is de uiteindelijke versie gereed. Door het smallere frame kunnen ze nu tot 25 stoelen – een hoogte van 2,3 meter – gestapeld worden.

tolixkleuren

De stoelen waren meteen populair; niet alleen in cafés, waar ze tot 1970 gebruikt werden als gift van de brouwerijen aan de eigenaars als dank voor het schenken van hun drank, maar ook in fabrieken, kantoren en ziekenhuizen.

Aan het eind van de jaren ’50 had de fabriek ongeveer 80 werknemers en produceerde jaarlijks ongeveer 60.000 producten. Het bedrijf bleef tot 2004 in handen van de familie. Tegenwoordig is de Chaise A onderdeel van de collecties van het MoMA in New York, Centre Pompidou in Parijs en de Vitra Design collectie in Weil am Rhein in Duitsland.

bistro_1.jpg

De Tolix stoelen zijn te koop bij Extravert in Voorschoten voor meer informatie www.extravert.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: