Chaise Nicolle

Door mijn zoektocht naar Franse adressen in Nederland, kwam ik in contact met Extravert. Een winkel met de grootste collectie Franse tuinmeubelen in Nederland, samengebracht in een monumentale bollenschuur in Voorschoten.

Ze hebben bijvoorbeeld de Franse merken Fermob en Tolix, die staan voor  industrieel en authentiek, tijdloos en modern. Merken voor liefhebbers van industriële meubels en fans van authentieke Franse klassiekers. Extravert heeft onder andere  de wereldberoemde ‘Luxembourg’ en ‘Bistro’ van Fermob, de stoelen en krukken van Tolix en de klassieker van Chaise Nicolle.

tolix_extravert

Chaise Nicolle: Deze industriële klassieker wordt vanaf 1933 in ‘Les Etablissements Nicolle’ in Parijs gemaakt. De stoelen waren bedoeld voor in werkplaatsen en fabrieken, niet echt een stoel dus die je zomaar in de winkel kon krijgen. Deze stoelen waren dan ook alleen maar per postorder te bestellen. Zowel de stoelen als krukken werden al snel populair vanwege hun robuustheid en ergonomie.

Met name in de textielindustrie en de vele naaiateliers die Frankrijk toen bezat, was de Chaise Nicolle een veel gezien item. Helaas ging de fabriek failliet, maar gelukkig werd de productie van de Chaise Nicolle weer herstart. Jerôme Lepert kwam de stoel per toeval tegen en besloot om hem te gaan herproduceren.

 

De Chaises Nicolle anno nu wordt met het originele gereedschap in de oorspronkelijke mallen weer geproduceerd in een voorstad van Parijs. Het is dus een echt Made in France product. De zichtbare productie sporen, zoals de laspunten, herinneren aan de vaardigheden en het vakmanschap van het industriële verleden. De zwanenhals en de walvisstaart-achtige  rugleuning zijn de handtekening van de Chaise Nicolle stoelen.

Schermafbeelding 2017-03-07 om 15.28.58.png

Schermafbeelding 2017-03-07 om 15.23.52.png

Door de flexibele rugsteun en het fraaie uiterlijk wint deze stoel/ kruk langzamerhand weer terrein in Franse bistro’s en restaurants en over de rest van de wereld. En dus ook in menig Nederlandse bistro of brasserie.

Meer informatie over de Chaise Nicolle: http://www.chaises-nicolle.com Meer informatie over Extravert: www.extravert.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s