Centenaire du Moutchic

Al die jaren reden we er langs en vroegen wij ons af wat het geweest kon zijn. Een complex met verlaten en vervallen huisjes, een groot grasveld, een gedenknaald en een vervallen huis met toren.

IMG-2383

Een bouwval waar mijn zoon wel wat is zag en ik denk dat ie helemaal gelijk heeft want vanuit dat huis heb je denk ik een fantastisch uitzicht over het meer van Lacanau. Het vervallen complex behoort toe aan het gehucht Le Moutchic dat nu onderdeel uitmaakt van de gemeente Lacanau in de Medoc (Gironde, Frankrijk).

IMG-2384

Bij het verlaten van de wekelijkse woensdag markt van Lacanau viel mijn oog op een aantal platen die aan het hek van het oude gemeentehuis van Lacanau waren bevestigd. Het intrigeerde mij en ik liep er naar toe. Het waren portretten van militairen, Amerikanen, van voor en na de Eerste Wereldoorlog. Ik begreep er niet veel van en besloot om bij het oude gemeentehuis naar binnen te gaan.

Daar viel het een en ander op zijn plaats. De foto’s waren van Amerikaanse piloten en hun hoofd commandant die gestationeerd waren op de militaire basis in  Le Moutchic. In Le Moutchic was namelijk vanaf 1917 een opleidingscentrum voor Amerikaanse militairen piloten gestationeerd.

870x489_a901d505a3

De piloten kregen les in het besturen van watervliegtuigen die onderzeeërs konden opsporen. Het complex waar ik mij dus jaren van af vroeg wat dat was, was dus een militarenbasis geweest. De gedenknaald herinnert daar aan. Het oude vervallen huis was die van de hoofd-commandant.

IMG_3997

Nu in 2017 is het dus 100 jaar geleden dat dit complex is ontstaan en dat daar allerlei activiteiten op plaats gevonden hebben. Niet voor lang trouwens want in november 1918 verlieten de Amerikanen het complex alweer.

IMG_3999

In die hele korte tijd zijn er wel 1600 officieren opgeleid en hebben daar gehuisvest gezeten. Vanwege het 100-jarig bestaan zijn er dit jaar allerlei festiviteiten in Le Moutchic. Daarnaast wordt het oude huis van de hoofd-commandant helemaal opgeknapt.

860_7dc87886b1

Soms komen dingen bij elkaar en moeten ze zo zijn. Als ik niet naar de markt in Lacanau was geweest, niet langs het oude gemeenthuis had gelopen en niet zo nieuwsgierig was geweest had ik nu nog steeds niet geweten wat het verlaten complex in Le Moutchic was geweest. Eind goed al goed!

In het oude gemeentehuis van Lacanau is een kleine tentoonstelling gewijd aan de Amerikaanse militairen basis in Le Moutchic. Heel verhelderend en leuk om te zien. De ‘eigenaar’ van het museumpje vertelt met veel enthousiasme over de foto’s en documenten die er te zien zijn bij de tentoonstelling. Zo krijgen we ook te horen en te zien dat tijdens de Eerste Wereldoorlog de Amerikaanse militairen aankwamen via de haven van Pauillac en vandaar uit getransporteerd werden naar het front.

 

IMG-2694.JPG

Erg leuk om zo’n stukje historie en geschiedenis van de Medocstreek te ontdekken en te leren kennen. Op naar het volgende!

3 reacties op ‘Centenaire du Moutchic

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s