Frans, tu comprends? De complete gids voor alledaags Frans

Frans, tu comprends? boek, Franse taal

Hoe zeg je in het Frans; ‘Gezellig dat jullie er zijn. Is ‘gezellig’ inderdaad onvertaalbaar, zoals wordt beweerd? ‘Je kunt me nog meer vertellen!’, is dat iets met raconter misschien? Waarom kun je in Frankrijk geen âllo zeggen als je iemand groet? Zitten is être assis, hebben we op school geleerd, maar ook als je het niet meer ziet zitten?

Marion Everink, bekend van onder meer Meer sjans met Frans, is terug met een nieuw boek: Frans, tu comprends? Het biedt een schat aan informatie als je alledaags Frans nodig hebt voor werk, studie of vrije tijd, ongeacht of je beginner bent of (ver)gevorderd. Je leert alles over die kleine venijnige woorden en uitdrukkingen, die vaak niet zo gemakkelijk te vertalen zijn. In plaats van een klassieke conversatiegids is ‘Frans, tu compres?’ een uit het dagelijks leven gegrepen verhaal, dus leuker om te lezen en gemakkelijker om te leren. In meer dan 40 Nederlands-Franse gesprekjes maak je kennis met Tom en Carolien, een jong Nederlands stel in de Dordogne, hun vrienden, buren en collega’s. Ga mee joggen met Carolien en Sylviane. Deel het verdriet van Christophe wiens relatie is stukgelopen en lach om Henk die het wijnpak niet open krijgt.

Het uitgebreide naslaggedeelte, de uitleg van essentiële grammaticaregels, thematisch ‘survival-Frans’ en handige weetjes over de juiste omgangsvormen maken dit boek indispensable voor iedereen die in Frankrijk eindelijk begrepen wil worden.

Een geweldig boek, een bijbel bijna, waar je elk moment van de dag even in kan lezen om je Franse kennis op te halen. Met leuke wist ik datjes, uitleg over gewoontes, woorden en erg handig de zinnen bijlage achterin het boek. Een handig naslagwerk, waar je nu al lekker in kunt neuzen en lezen. Met de kennis die je hieruit op doet sta je straks je mannetje of vrouwtje in Frankrijk. Zeker een aanrader voor iedereen die iets met de Franse taal heeft of je nou leraar, cursist of liefhebber bent. Een toegankelijk boek en erg prettig geschreven, het enige vreemde aan het boek is de titel; Frans, tu comprends? Hiermee tutoyeert de schrijfster mij en haar lezers, terwijl ze mij en ook haar lezers niet kent en het in Frankrijk zeker geen gebruik is om onbekenden te tutoyeren.

Het boek Frans, tu comprends? kost 29,99 en is te verkrijgen in de boekhandel of via www.scriptum.nl | ISBN 978 94 6319 073 2