Stap in de wereld van Elise’s Parijs ten tijde van 1858

Elise's Parijs 1858

Een reisverslag van Elise naar het Parijs in 1858. Een roerig jaar/tijd, Parijs is aan het veranderen van grauwe, smerige stad naar de stad die wij nu kennen. Elise doet daar verslag van en door dat rijk geïllustreerde verslag heen vind je vele extra’s in groene kaders. Die vele extra’s geven je uitleg, historische achtergrond of leuke weetjes over het Parijs van de 19e eeuw.

Het boek is voorzien van veel leuke en mooie illustraties en wordt herverteld en gevuld met talloze achtergrondweetjes. Een boek dat bijna leest als een tijdschrift. 

Elise kijkt, vraagt en verkent. Ze wil de stad voelen en beleven. Tot in de haarvaten. 

Daarbij valt haar van alles op. Zoals buitenshuis werkende vrouwen; het bijzondere metier van visverkoopsters in de Hallen en hoe de stad in de ban is van een theatergekte; het gedrag van monniken in een omnibus en dat slechts een minderheid van de Parijzenaars gewoon thuis aan de eigen keukentafel eet. Zelfs het Parijse politiek-maatschappelijke klimaat van dat moment ontsnapt niet aan haar aandacht. 

In 1858 gaat de reis per stoomtrein en bepalen hoepelrokken of crinolines het modebeeld. Het zijn de hoogtijdagen van de Franse spotprenttekenaar Honoré Daumier. Ruim twintig van zijn tekeningen staan afgebeeld in dit boek. Tekst-intermezzo’s, zoals over het reizen per trein in de 19e eeuw, of obstakels die draagsters van hoepelrokken moesten trotseren, geven het boek extra kleur. 

Het boek neemt je ten eerste mee naar een Parijs dat niet meer bestaat, dat in opbouw is naar het nu, maar ook naar een tijd waar normen en waarden anders waren, vrouwen nog niet veel te vertellen hadden en het verschil tussen arm en rijk enorm was. Een tijd waarin anders gereisd werd en welke reisetiquette daarbij hoorde. Daarnaast wordt uit de doeken gedaan waarom Parijs de lichtstad wordt genoemd en lees je alles over de ontwikkeling van de Hallen. Ook interessant is om te lezen dat er toen al mobiele keukens/restaurants waren, de zogeheten Cuisine en plein vent. Gewoon een heerlijk lees- en kijkboek dat leest als een trein en waarbij je elk hoofdstuk apart kan lezen.

Elise’s Parijs in 1858, Reisimpressies 144 pagina’s: 50% beeld – 50% tekst, ISBN 9789082967708, Prijs € 18,95 of € 20,- incl. verzendkosten. Nu verkrijgbaar via www.reislustigevrouwen.nl en (binnenkort) ook in de boekhandel.

Auteurs: Frieda van Essen, publicist gespecialiseerd in reis- en expeditieverhalen. Elise van Calcar (1822-1904) https://reislustigevrouwen.nl/#elise 

Een reactie op “Stap in de wereld van Elise’s Parijs ten tijde van 1858

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s