De klassieker Ratatouille (met recept)

Het klassieke Franse gerecht ratatouille wordt hier in huis al jaren geserveerd. Elke keer weer een beetje anders en toch ook weer niet. Om in Franse sferen te komen kan je de ingrediënten voor dit gerecht op de markt inslaan. De ingrediënten zijn bijna steeds hetzelfde. Courgette, ui, knoflook, aubergine en tomaten. De basis waarmee je dit recept uit de Zuid-Franse keuken kan fabriceren. Je maakt het af met wat peper, zout en Provençaalse kruiden. En dan maar lekker laten stoven in de pan op het fornuis of in de oven.

De oorsprong van het recept ligt in Nice. Het woord ratatouille komt van het woord touiller, wat roeren of mengen betekent. Het gerecht is kleurrijk, heerlijk van geur en… super gezond. En de eventuele restjes kan je koud op een geroosterd stuk stokbrood serveren bij de borrel of als voorgerecht. Bon appétit.

 

Dit ratatouille recept is een van de velen.

Voor vier personen heb je nodig:

1 ui gesnipperd, 1 courgette in schijven gesneden (ikzelf houd erg van courgette dus ik neem er altijd meer), 2 teentjes knoflook, beetje suiker, Provençaalse kruiden, 1 aubergine in blokjes gesneden, 1 rode paprika in repen gesneden, peper, zout en ongeveer 400 gram tomaten, ontveld. Dit doe je door de tomaten aan de onderkant in te snijden, leg te daarna met de ingesneden kan naar beneden in een schaal en begiet ze met kokend water. Laat ze ongeveer een kwartier zo liggen en kijk daarna of je de vellen van de tomaat kan halen.

Snijd, wanneer je de tomaten hebt ontveld, de tomaten in stukken. Doe wat olijfolie in een pan, ik gebruik mijn Le Creuset stoofpan en laat de olie heet worden. Voeg dan de aubergine toe, bak een beetje aan en doe dan de knoflook en ui erbij. Laat dit lekker even bakken ongeveer een minuut of 3. Daarna gaan de courgette, suiker, paprika, kruiden en ontvelde tomaten erbij. Laat dit met de deksel op de pan een anderhalf uur tot 2 uur gaarstoven op matig vuur. Kijk af en toe in de pan, wanneer je het te nat vindt laat je de deksel van de pan af of legt hem schuin op de pan.

Bij dit gerecht bepaal jij de gaarheid van de ingrediënten dus wanneer jij vindt dat de courgette lekker beetgaar zijn, is het gerecht klaar. Aan jou de keus. Bestrooi voor het opdienen het gerecht eventueel met wat peterselie of basilicum.

2 reacties op ‘De klassieker Ratatouille (met recept)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s