Zomerlezen

We lezen wat af in Nederland en volgens onderzoek lezen we vooral in de zomermaanden. Juni, Juli en augustus zijn de maanden waarin we graag ontspannen met een roman of thriller. Op vakantie of thuis op je balkonnetje.
Als het gaat om boeken die zich afspelen in Frankrijk is er keuze genoeg. Nieuwe boeken verschijnen volop rond de zomer maar deze keer ook een heruitgave van een zomerse Franse klassieker: Bonjour tristesse, geschreven door de destijds 18-jarige Francoise Sagan. De rake typering van een jong meisje en de jetset van de Cote d’Azur in de jaren vijftig maakt dit boek tot een echte ‘coming of age’ klassieker.

Een heel andere klassieker is Et Voila! Van Asjha van den Akker over haar leven in Frankrijk. Lees ook het interview met haar op frankrijkboeken.nl.
En als we het dan toch over ‘klassiekers’ hebben dan breng ik graag de roman Het museum van verbroken beloftes, van Elizabeth Buchan, onder de aandacht omdat de setting van Praag, ten tijde van de koude oorlog, doet denken aan een andere klassieker van Milan Kundera De ondraaglijke lichtheid van het bestaan.

Dus zet je Spotify playlist op ‘Franse klassiekers’ en droom weg in je favoriete Franse zomerboek.

Francoise-Sagan-Bonjour-Tristesse-1-600

Bonjour tristesse, Francoise Sagan- Roman
FRANSE LITERAIRE KLASSIEKER

In Bonjour tristesse brengt de zeventienjarige Cécile samen met haar vader de zomer door in een landhuis aan de Franse Rivièra en verwondert zich over de wereld van de jetset. Wanneer haar vader zijn versierdersbestaan dreigt in te leveren voor een huwelijk met de dominante Anne komt het gemakkelijke leventje van Cécile in gevaar. Cécile accepteert dit niet zonder slag of stoot en besluit haar vaders huwelijksplannen te ondermijnen. Ze bedenkt een plan waarbij ze haar naasten als pionnen bespeelt.

Toen Françoise Sagan Bonjour tristesse in 1954 op achttienjarige leeftijd publiceerde sloeg het in als een bom. Ondanks haar eigen jonge leeftijd had ze een roman geschreven die blijk gaf van een diepgaand inzicht in de psyche van een meisje als zijzelf en haar problemen met volwassen worden.

Regio: Cote d’Azur – Prijs: 15,99

 

Michelle-Visser-Geluk-komt-in-de-zomer-600

Geluk komt in de zomer, Michelle Visser – Roman
FEELGOODROMAN MET EEN HOOFDLETTER ‘F’ GAAT HARDE FRANSE REALITEIT NIET UIT DE WEG

Het derde en laatste deel van de ook los te lezen feelgood-reeks over de Nederlandse Loes die in Frankrijk een nieuw leven begint.
Na enkele jaren van hard werken is het Loes gelukt om een fijn bestaan op te bouwen in Pommiers. Haar chambres d’hôte loopt goed, net als haar brocantehandeltje, en ze is gelukkig met haar nieuwe liefde Sjoerd. Maar als hij aandringt om te gaan samenwonen, voelt Loes zich in het nauw gedreven. Is liefde belangrijker dan haar moeizaam verkregen zelfstandigheid? Ze zoekt afleiding in haar werk, en in een zaak die ze graag wil oplossen: het opsporen van de rechtmatige eigenaar van een oude koffer die ze in haar schuur heeft gevonden. Haar speurtocht voert naar Parijs en Amerika, en brengt de nazaten van Franse dorpelingen en Joodse vluchtelingen bijeen.
Ondertussen wordt Frankrijk geteisterd door terroristische aanslagen; angstgevoelens en een grimmige sfeer bereiken het platteland.
Regio: Auvergne – Prijs: 17,99

 

Wilbur-Smith-Courtneys-vuur-600

Courtney’s vuur, Wilbur Smith – Thriller
EEN EPISCH AVONTUUR VOL TRAGEDIE, VERLIES, BEDROG EN MOED BRENGT JE NAAR HET HART VAN DE FRANS-INDIASE OORLOG.

Deze nieuwe aanwinst in de Courtney-reeks zit wederom vol met sensatie en avontuur, hartverscheurende gevechten en twee hoofdpersonages die je niet meer los zullen laten. In Courtney’s vuur neemt Wilbur Smith je mee naar het India uit de achttiende eeuw.

Sinds hun geboorte zijn broer en zus Theo en Connie Courtney onafscheidelijk, tot het noodlot toeslaat en hun ouders op tragische wijze in India omkomen. Theo wordt geplaagd door schuldgevoelens en zoekt vergeving in het gevecht: hij voegt zich bij het Britse leger in de oorlog tegen de Frans-Indiase troepen.
Connie voelt zich in de steek gelaten. Meegesleurd in de corrupte mannenwereld, mishandeld en misbruikt, zweert ze nooit meer het bezit van een man te zijn. Met haar schoonheid manipuleert ze elke man op haar pad en komt zo in Frankrijk terecht. Maar ook hier kan Connie niet aan de oorlog ontsnappen. Zullen Theo en Connie elkaar nog terugvinden voor het te laat is?
Regio: Frankrijk – Prijs: 21,99

 

Asjha-van-den-Akker-Et-voila-600

Et Voila!, Asjha van den Akker – Wonen en leven in Frankrijk
ET VOILA! – DE ORIGINELE UITGAVE MET !3 EXTRA VERHALEN

Et voilà! vertelt het verhaal van een klein dorp in de Dordogne waar het leven stil lijkt te staan. Maar niets is minder waar… Ontmoet de buurvrouw met een grenzeloze belangstelling voor eigenlijk alles. Maak kennis met de bakkersvrouw die op geraffineerde wijze geen man aan haar versiertrucs laat ontsnappen. Leef mee met het ontroerende, romantische tafereel rond twee alleenstaande oudjes in een restaurant. Wees er getuige van hoe een traantje wordt weggepinkt bij de Tour de France, hoe er wordt gelachen en stevig wordt gedronken aan de lange tafels tijdens het dorpsfeest en hoe er wordt gezwegen tijdens een begrafenis.
“Et voilà! is een must voor iedere liefhebber van Frankrijk. Herkenbaar en supergrappig. En recht voor zijn raap. Zo ken ik Asjha en zo is dit boek. Ik heb het in één ruk uitgelezen.’ – Beau van Erven Dorens

Lees ook de recensie en een interview met Asjha van den Akker op frankrijkboeken.nl
Regio: Dordogne – Prijs: 18,90

 

Elizabeth-Buchan-Het-museum-van-de-verbroken-beloftes-600

Het museum van verbroken beloftes, Elizabeth Buchan – Roman
BEELDEND GESCHREVEN LIEFDESVERHAAL GESITUEERD IN PRAAG TEN TIJDE VAN DE KOUDE OORLOG

Het museum van verbroken beloftes van Elizabeth Buchan gaat over onvervulde liefde. Gesitueerd in Praag (in 1985) en Parijs. Laure stalt objecten uit die haar helpen haar verleden onder ogen te komen…
Parijs, het heden. Het museum van verbroken beloftes bevat objecten die zijn gedoneerd – een cakeblik, een bruidssluier, een babyschoentje – en symbool staan voor rouw of verraad. Het is een plek van verlies en hoop: bezoekers komen er om het verleden te verwerken en zo verder te kunnen met hun leven. Ook Laure, de directeur en curator, heeft enkele objecten in het museum uitgestald.
Praag, 1985. Laures vader is net overleden en zij vertrekt naar Praag om daar als nanny te gaan werken. Maar het leven achter het IJzeren Gordijn is saai en grijs, met een ondertoon van gevaar. Laure kan het politieke klimaat nauwelijks doorgronden. Totdat ze een jonge dissidente muzikant ontmoet. Haar verliefdheid heeft verregaande gevolgen voor hen beiden. Pas jaren later kan Laure haar verleden onder ogen komen.
“Buchan schrijft over politieke onrust en ontluikende liefde. Je reist mee met Laure, die op zoek is naar vergiffenis omdat ze zelf ooit een belofte heeft verbroken.’ – The Irish Times
“Een onderhoudende historische roman over liefde en verraad.’ – Metro
Regio: Parijs en Praag – Prijs: 22,99

 

Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij zal Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat attenderen op de mooiste, nieuwe Franse boeken met daarbij een korte recensie. 

Frankrijk-Boeken-serie-liggend-600

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: