Bezoek Chateau Lascombes, Margaux

Al sinds 2015 bezoek ik, op uitnodiging van Perswijn, de jaarlijkse Grands Crus de Bordeaux wijnproeverij in Amsterdam. Elke keer weer een feestje, deze drukbezochte wijnproeverij, waar je de kans krijgt om topwijnen te proeven. En om in contact te komen met de vaak commerciële manager van zo’n topwijn/-huis. Het is zeg maar een kwestie van genoeg visitekaartjes scoren op zo’n middag. We hebben op deze manier al menig groots chateau bezocht zoals Chateau Cantenac Brown en Chateau Pichon Longudeville Comtesse de Lalande.

Ook dit jaar bezocht ik nog net voor de Corona uitbraak de Grands Crus proeverij in de Beurs van Berlage en scoorde we weer wat kaartjes onder andere die van Chateau Lascombes. De general manager, Dominique Befve, hadden we al een aantal jaren achter elkaar ontmoet op deze proeverij en nu werd het eens tijd dat we, als wij weer in La Douce France waren, Chateau Lascombes kwamen bezoeken.

Op een maandagochtend reden we de parkeerplaats van Chateau Lastombes op. Samen met nog een aantal bezoekers begonnen we de rondleiding die gegeven werd door Benedicte Lahut Montane. Op een plattegrond van het chateau en zijn omgeving is te zien dat de wijngaarden als een soort lappendeken rondom het chateau liggen, elk met zijn eigen grondsoort en de daarop de bijpassende wijndruif. Sommige wijnstokken zijn al meer dan 60 jaar oud. Vaak worden deze rijen wijnstokken omringd door rozen. Deze staan er om snel eventuele ziektes te ontdekken in de wijngaard.

De wijn van Chateau Lascombes bestaat uit verschillende soorten druiven zoals de Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot. Deze druiven worden allemaal op een ander tijdstip geplukt. De selectie van de druiven gaat bij Chateau Lascombes zeer secuur. De druiven die niet door de selectie komen, worden gebruikt voor het maken van confiture, compote en likeur.

Na de oogst gaan de druiven in grote cuves om te gisten. Na het gistingsproces gaat de ‘wijn’ in barriques oftewel eikenhouten wijnvaten. Elke druif/wijn gaat in een eigen vat. Wanneer deze op dronk is, wordt er een blend/mix van gemaakt en ontstaat de grote wijn. Zo’n wijnvat gaat ongeveer drie jaar mee en wordt dan verkocht aan kleinere wijnboeren of makers van cognac en whisky.

Vaak hebben de grote Grands Crus Chateaux een eerste en tweede wijn, zo ook Chateau Lascombes. Beide wijnen bezitten geuren van vers fruit, aardbeien en frambozen. We krijgen een Chateau Lascombes (de eerste wijn) te proeven van het wijnjaar 2012 en een Chevalier de Lascombes van 2016. Die laatste is nog wat hard en bevat veel tannine, duidelijk een wijn die nog een tijdje moet liggen.

De wijn uit 2012 is heerlijk op dronk, donker van kleur, mooi tranend in het glas en de smaak een juweeltje. Na de laatste slok, die ik niet uitspuugde, namen we afscheid van Benedicte en verlieten we zeer tevreden dit mooie Chateau. Op naar de volgende!

Chateau Lascombes  |  1, Cours de Verdun  |  Margaux  |  France  |

www.chateau-lascombes.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s