De 5 Franse muziekfavorieten van Ronald

Deze nieuwe rubriek is een vervolg op de populaire rubriek: De Franse favorieten van… Een rubriek waarin men beschreef welke Franse producten favoriet zijn. Eind 2020 deed ik een oproep voor deze nieuwe rubriek en het aantal inzendingen was ook weer net als bij de vorige rubriek overweldigend. Leuk om te zien en lezen wat de Franse muziekfavorieten zijn van anderen. Misschien herken je ze allemaal maar er zijn er misschien ook bij die je nog niet kende. Laat je inspireren en luister lekker naar de muziekfavorieten van Ronald Bant.

Ronald: “Zoveel keuze als liefhebber van het Franstalige chanson. Best moeilijk om daar een keuze uit te maken. Er zijn zoveel goede zangers en zangeressen. En ik wil niet komen met alleen de bekenden, Aznavour, Becaud, Piaf, Sardou, Hardy, Dutronc, Clerc, enz. Zelfs Johnny Hallyday komt niet in deze Top 5 voor. Johnny, een zanger waarvan ik al ruim 50 jaar fan ben. 11x een concert van hem bezocht, voornamelijk in Frankrijk, aanwezig was bij zijn openbare uitvaart op 9 december 2017 in Parijs. Mijn idool dus eigenlijk. Nee juist deze plaats is, op 1 na bewust niet. Bewust, omdat ik  van mening ben dat naast die bekenden nog zoveel moois uit Frankrijk komt aan muziek. En daar wil ik Nederland mee kennis laten maken.
Maar toch………. Een aardige top 5 bij elkaar bedacht.”


*5. Patricia Kaas. Net als veel Franse chansoniers redelijk onbekend in Nederland. Maar wat een dijk van een zangeres. 2x life gezien.

*4. Jean-Jacques Goldman. Ook ondergewaardeerd, en in de schaduw staand van Hallyday, Sardou, Noah. Maar zijn life optredens zijn een feest. Heb ik 1x gezien. Bij deze een mooi lifeoptreden van een mooi nummer.

*3. Florent Pagny. Een zeer populaire zanger in Frankrijk. Aparte stem, mooie nummers. Zingt naast Franstalig ook Spaanstalig. Is getrouwd met een Argentijnse vrouw.  Heb hem een duet zien doen met Johnny Hallyday in Bercy, ter ere van 70ste verjaardag van JoJo.

*2. Maître Gims.  Een Franse zanger/rapper van Congolese afkomst. Timmert sinds 2003 aan de weg, zowel in een band als solo.Zijn muziek vertelt over het hedendaagse leven, zoals van zoveel rappers, maar is m.i. voor het grote publiek toegankelijker dan de raps van Abd al  Malik.

*1. Charles Aznavour. Ja van de bekenden wil ik hem toch wel plaatsen in deze top5. Overbekend, zelfs in Nederland. En ja,  wat moet ik nog van hem vertellen. Een groot en grootse, maar kleine zanger, die heel fragile overkwam op het podium. Prachtige nummers, evergreens. Ik heb het geluk en genoegen gehad hem 2 jaar voor zijn overlijden te zien optreden in Antwerpen in het Sportpaleis. Ik voelde mij bevoorrecht, emotioneel en dankbaar. Zo was ook ongeveer het gevoel van meerdere bezoekers die ik ken. Een meesterlijke ervaring. Ik plaats het nummer waarmee meestal het optreden ten einde kwam en hij dansend het podium verliet. Om daarna terug te komen, klein en ogenschijnlijk bedeesd, om een daverende staande ovatie in ontvangst te nemen.

Wil jij ook een keer met je Franse muziekfavorieten in deze rubriek? Stuur dan een mail naar vanfransebodem@gmail.com of bel 06 1461 83 66 en laat ons weten wat jouw 5 favorieten Franse muzieknummers zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s