Hopeloos verliefd op Frankrijk!

Parijs. Je kunt er niet omheen. Dat wil je ook niet, want het is nog steeds de mooiste stad van de wereld. Op frankrijkboeken.nl tref je je honderden boeken aan die zich afspelen in Parijs of er over gaan. De stad komt nooit aandacht tekort en door de aanstaande verkiezingen zal de schijnwerper zelfs nog iets vaker op Parijs gericht staan. Emmanuel Macron werpt zich in de strijd met Marine Le Pen en Eric Zemmour. Koen Dillen schreef er alvast een boek over.
Ook in het boek van Rosemarijn Milo, Hopeloos verliefd op Frankrijk! gaat het in een enkel kort verhaal over de Franse politiek. Ze belicht op luchtige wijze de roddels en achterklap in de Franse politieke arena van de laatste jaren. In de meer dan 80 korte verhalen overheersen de persoonlijke en vrolijke kijk van de schrijfster op de Franse cultuur, de geschiedenis en vooral Metz en omgeving.

Veranderen: methode. De grote nieuwe roman van Édouard Louis.
‘Eén vraag kwam centraal te staan in mijn leven, vormde het middelpunt van al mijn gedachten, nam alle momenten in beslag waarop ik alleen was met mezelf: hóe kon ik revanche nemen, met welke middelen?’
Jarenlang heeft Édouard Louis slechts één alomvattende wens: hij wil ontsnappen aan zijn verstikkende en achtergestelde jeugd in Noord-Frankrijk. Hij droomt ervan om rijk te zijn en op straat herkend te worden, en om dat te bereiken zal hij tot tweemaal toe zijn leven totaal veranderen; hij laat zijn kansarme geboortedorp achter voor een nieuw leven op de middelbare school in Amiens, om daar vervolgens zijn beste vriendin in de steek te laten om toegang te krijgen tot de elite van Parijs.
In Veranderen: methode vertelt Édouard Louis zijn eigen verhaal, zijn odyssee, op nietsontziende wijze. Hij bewijst hiermee eens te meer waarom hij een van de belangrijkste en meest toonaangevende schrijvers van zijn generatie is.
Veranderen: Methode, Edouard Louis – Roman Regio: Noord-Frankrijk – Prijs: 22,99

Stad van Ideeën. Een biografie van Parijs.
In ‘Stad van ideeën’ vertelt Alec van der Horst het verhaal van Parijs, de meest filosofische stad van allemaal. Hij begint in de Romeinse tijd en eindigt bij de aanslagen van 2015. Maar meer dan een geschiedenisboek is het een biografie van de stad en haar ideeën.
Want het denken gaf Parijs vorm, en omgekeerd drukte de stad ook een duidelijk stempel op het intellectuele klimaat in Europa (en vandaaruit op de rest van de wereld). Elk tijdperk had zijn eigen opvattingen over het universum en de plaats van de mens daarin. Parijs is bij uitstek de plek om deze wisselwerking te volgen.
Stad van ideeën. Alec van der Horst – Historie, filosofie Regio: Parijs – Prijs: € 29,99

De polemist en de president. Zemmour, Macron en de verrechtsing van Frankrijk.
Een portret van Eric Zemmour, de radicaal-rechtse polemist die zich opwerpt als uitdager van het Franse politieke bestel.
Lange tijd leek het voor iedereen een uitgemaakte zaak. De Franse presidentsverkiezingen van 2022 zouden opnieuw uitdraaien op een duel tussen huidig president Emmanuel Macron en Marine Le Pen van het Rassemblement National. De linkerzijde is hopeloos verdeeld in Frankrijk. Centrumrechts vond slechts met moeite een consensuskandidaat. Het scenario van 2017, toen Macron met gemak de tweede ronde won van Marine Le Pen, moest zich wel herhalen. Een droomscenario voor de zittende president.
De polemist en de president. Koen Dillen – Taal en cultuur Regio: Parijs – Prijs: € 24,50


Hopeloos verliefd op Frankrijk! Korte verhalen.
Milo heeft een vlotte pen en beschrijft de diverse zaken die haar bezighouden met precisie. Zij observeert scherp en steekt haar mening niet onder stoelen of banken. Haar stukjes zijn het resultaat van ongetwijfeld lange uren en dagen van onderzoek. Je kunt niet anders zeggen dan dat zij goed geïnformeerd is over haar nieuwe vaderland en regio, waarschijnlijk beter dan menige autochtoon. Veel van haar verhalen zijn echt leerzaam. Persoonlijk vond ik het bijvoorbeeld erg interessant om te lezen over de bewogen geschiedenis van Elzas-Lotharingen (dat tegenwoordig deel uitmaakt van de regio Grand-Est). Heb je een brede interesse voor Frankrijk en een meer dan gemiddelde belangstelling voor het noordoosten van het land, dan is Hopeloos verliefd op Frankrijk! zeker iets voor jou.
‘Rosemarijn Milo is iemand die met een vrolijke, levendige blik de dingen beschouwt. Dan worden de dingen als vanzelf de moeite van het liefhebben waard. Neem daarbij een prettige, pittige schrijfstijl – en ja, Frankrijk wordt een land om verliefd op te worden.’ – Uit het voorwoord van Caspar Visser ‘t Hooft.
Hopeloos verliefd op Frankrijk! Rosemarijn Milo – Wonen en leven in Frankrijk Regio: Grand-Est – Prijs: 17,50

Afrekening.
Thriller nummer 7 met Martin Servaz in de hoofdrol. In de meedogenloze thriller Afrekening van Bernard Minier belandt Martin Servaz in een wereld vol demonstraties, complotdenkers en moord wanneer er een dode jongen in het bos wordt aangetroffen.
In Afrekening, het zevende boek in de serie van Bernard Minier, wordt in de bossen bij Toulouse een naakte jongeman dood aangetroffen met het woord ‘gerechtigheid’ op zijn borst gebrand. Hij is als opgejaagd wild aangereden, en aan Servaz de taak om deze zaak op te lossen – voordat de situatie nóg verder uit de hand loopt.
‘Bernard Minier bezorgt je de koude rillingen.’ – Trouw
Afrekening, Bernard Minier – Thriller Regio: Haute-Garonne – Prijs: 21,99

Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij zal Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat attenderen op de mooiste, nieuwe Franse boeken met daarbij een korte recensie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: