Roman Branco & Julia

De nieuwe roman Branco & Julia van Gert-Jan van den Bemd is fictie. Uitgeverij Manteau geeft het uit en in mei verschijnt het boek.
De nieuwe roman Branco & Julia van Gert-Jan van den Bemd is fictie. In Branco & Julia kruisen zich de paden van de wat oudere curiosa- en antiekhandelaar Branco en de jonge kunstenares Julia. Beiden kopen los van elkaar oude foto’s op de Feira da Ladra, de rommelmarkt van Lissabon. Branco ziet ze als inspiratiebron voor een roman die hij wil gaan schrijven, Julia wil de foto’s gebruiken als uitgangsmateriaal voor haar schilderijen. Hun gedeelde bezit leidt noodgedwongen tot een gezamenlijke speurtocht naar de herkomst van de foto’s en de vrouw die erop staat afgebeeld.
Branco & Julia brengt je in de sfeer van Lissabon, en neemt je mee op een spannende roadtrip naar de Atlantische kust (Loire Atlantique) van Frankrijk.

Voor het boek ging Gert-Jan uitgebreid op onderzoek uit.
Over het onderzoek: In december 2018 zocht hij naar oude foto’s op een veilingsite. Zijn blik viel op een foto van een jonge vrouw, met haar voeten in de branding. Bij dezelfde handelaar vond hij een tweede foto van dezelfde vrouw waarop ze een jaar of twintig ouder is en een stuk minder gelukkig oogt. Hij kocht beide foto’s.

De handelaar is een slimme man: bij zijn bestelling voegde hij een paar gratis foto’s. Die geste lokte hem opnieuw naar de veilingsite. Tussen de duizenden foto’s ontdekte hij opnieuw foto’s van de vrouw. En na een paar weken opnieuw. Hij kocht ze allemaal, een paar honderd in totaal, van haar geboorte in 1926 tot de laatste foto halverwege de jaren zestig. Daarna stopt het.

Hij probeerde ze chronologisch te ordenen, hij achterhaalde namen en plaatsen. In de zomer van 2019 reisde hij naar een dorp aan de Atlantische kust van Frankrijk, en vond het huisje waar de vrouw had gewoond. En hij ontdekte waarom er na 1965 geen foto’s meer van haar bestaan, terwijl ze nog lang daarna heeft geleefd.

Branco & Julia is de derde roman van Gert-Jan van den Bemd. Eerder publiceerde hij korte verhalen (bekroond met onder andere de Aspe Award en de ILFU Award) en de romans De Verkeerde Vriend (2018) en Na De Val (2019), die lovend werden ontvangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: