Nieuwe Franse hotspot: Grand Bar & Brasserie Marie Utrecht

Begin mei kan je gaan genieten van Parijse sferen in Utrecht. Bij Grand Bar & Brasserie Marie ben je even in een Parijse brasserie. Het geluid van bestek, rinkelend glaswerk en servies in combinatie met etensgeuren en de geweldige inrichting brengt je in een split second naar een etablissment in Parijs.

Aan het gebouw waar Grand Bar & Brasserie Marie zicht heeft gevestigd zit een boeiende geschiedenis. Het pand bood namelijk 150 jaar lang onderdak aan de leden van Sociëteit de Vereeniging.

Het gaat terug naar de Middeleeuwen, tot halverwege de elfde eeuw als bisschop Bernold van Utrecht begint aan de bouw van het “Kerkenkruis”. De St. Mariakerk vormde het westelijk deel van dit kruis. Rond 1160 werd de kerk voltooid. Rond de in de negentiende eeuw afgebroken kerk bevond zich de immuniteit van St. Marie met daarbinnen verscheidene Kanunnikenhuizen. Aan deze immuniteit verleent Grand Bar & Brasserie haar naam. In 1872 koopt sociëteit de Vereeniging het gebouw en sindsdien, al 150 (!) jaar, is het een mannenbolwerk en alleen toegankelijk voor leden. Mooi dat dit prachtige pand nu opengaat voor iedereen om het te bewonderen en om er van te genieten.

Men wordt verwelkomd in de prachtig verbouwde grote zaal voor een mooi glas wijn, een oester, live bereid vanuit de oesterbar, een heerlijk diner of een zalige cocktail als de ‘Marie Sour’.


“We hebben gekeken naar de allure van het pand. Daarbij paste goed de sfeer van Parijse restaurants.” – Erik van Dijk, Directeur

Bij binnenkomst loop je meteen het bargedeelte in, deze bestaat uit een prachtig lange bar met daar tegenover hoge zitjes. Een heerlijke plek om af te spreken voor een borrel en iets lekkers. De menukaart bevat mooie gerechten van lokale producten. Een groot deel van de gerechten is geschikt voor vegetarische of veganistische gasten.

Waar je ook zit bij Marie, je kunt overal alles van de kaart bestellen, ook buiten op het terras. Loop je Marie iets verder in, dan kom je in het dinergedeelte. Lage tafels en banken nodigen uit voor een avond heerlijk tafelen met vrienden.

De wereldstad Utrecht speelt een belangrijke rol in de nieuwe brasserie.
“De locatie is zo’n bekende plek in Utrecht. Daar willen we Utrecht ook naar binnen halen: op de wand is een schilderij van Utrecht aangebracht, maar ook op de kaart staan Utrechtse bieren, patisserie en kazen.” – Erik van Dijk, Directeur

De originele muurschildering van Utrechts bekendste schilder Jeroen Hermkens is de grootste van zijn hand en het grootste kunstwerk in de horeca in Nederland. Jeroen heeft zich laten inspireren door de rijke geschiedenis van de locatie en door kunstschilder Pieter Saenredam in het bijzonder. Het was deze kunstenaar die in 1663 de Domtoren schilderde vanaf de Mariaplaats.

OPENINGSTIJDEN: Dinsdag – Zondag van 15.00 – 23.00 uur

GRAND BAR BRASSERIE MARIE | Mariaplaats 14 | 3511 LJ Utrecht | grandbarmarie.nl

2 reacties op ‘Nieuwe Franse hotspot: Grand Bar & Brasserie Marie Utrecht

  1. Wat een leuke tip. Dacht ik. Toevallig heerlijk weer voor een fietstocht en speciaal geland naar dit adres. Maar helaas… een flinke teleurstelling. De zaak is nog steeds gesloten. Voor jean-Doodle er heen gefietst.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s