De Coq au vin gemaakt in een gietijzeren Le Creuset pan, in een mooie kleur, mag gewoon op tafel gezet worden. Juist het oerdegelijke en stoere van zo’n pan horen helemaal bij dit gerecht, beetje boers, landelijk en bourgondisch. Bon appétit!
De Le Creuset pan.
Wanneer je een gietijzeren pan van Le Creuset optilt voel je de ambacht, hij is zwaar, degelijk en oersterk. Dit zijn ook meteen de kenmerken van een Le Creuset pan waar ze vanaf 1925 groot mee zijn geworden. In het plaatsje Fresnoy-le-Grand, Frankrijk wordt de eerste fabriek geopend vanwege de strategische ligging, op het kruispunt van het transport van grondstoffen zoals steenkool, ijzer en zand. Vanaf de allereerste gietijzeren pan tot aan nu ondergaat elke pan een grondig maakproces waarbij kwaliteit voorop staat. Elk exemplaar is uniek omdat elk onderdeel uit een eenmalig gebruikte mal van zand komt.
Onderdelen worden uit de mal geschud, geknipt en met de hand verfijnd. Iedere stap van het productieproces wordt met de hand gecontroleerd om zo een perfecte kwaliteit te garanderen. Kookgerei van Le Creuset is afgewerkt met een gladde en ondoordringbare laag email, die voor een lange levensduur en kwaliteit van het product zorgt.
Voor koks tellen vooral de eigenschappen van een Le Creuset gietijzeren pan en die zijn het gelijkmatig en langzaam verdelen van de warmte. Dit zorgt voor een mooie garing van het voedsel met behoud van smaak en belangrijke voedingsstoffen.
In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog ontwikkelen Le Creuset de eerste reclamecampagne op de radio en in de kranten om de kwaliteit van de geëmailleerde gietijzeren producten te promoten.Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de fabriek dicht maar daarna richt Le Creuset zich volledig op haar assortiment geëmailleerde gietijzeren kookgerei en innoveert door het aanbieden van aantrekkelijke en revolutionaire stijlen en producten. De basis van de originaliteit ligt vooral bij de creatie van nieuwe emaille kleuren. Een gietijzeren Le Creuset pan is een pan voor het leven want op elke pan die de fabriek verlaat zit een levenslange garantie.
Bron: www.lecreuset.nl
Tekst: Mireille den Hartog
Beeld: www.ckmp.nl
De Coq au vin.
Een hele klus maar dit is een heerlijk recept voor een grote tafel met vrienden of familie. Met een goede fles wijn erbij en Frans stokbrood om in de saus te dippen is het smullen geblazen.
Let op: dit recept vraagt wel enige vrije tijd en planning. De voorbereiding begint namelijk al een dag van te voren en ook de bereidingstijd op de dag zelf neemt nog 1 tot 1,5 uur in beslag. Maar het is het waard.
Ingrediënten van Coq au vin (voor 4 personen)
4 kippenpoten met vleugels in 2-en gesneden (Het originele recept vermeldt een hele kip in 10 stukken; kippenpoten zijn een stuk praktischer.)
5 worteltjes, 3 stelen bleekselderij, 4 sjalotjes, 1,5 liter goede Shiraz
(In het originele recept staat 1L vermeld, maar de praktijk leert dat het beter teveel is dan te weinig. Je kunt bovendien de wijn die je niet gebruikt bij het eten schenken.)
bosje kruiden met:
3 takjes bladpeterselie, 2 rozemarijntakjes, 2 thijmtakjes
boter, olijfolie, 30 gram bloem, grof gemalen zwarte peperkorrels
Voor de garnering
250 gram champignons, 250 gram rookspek, bladpeterselie
AAN DE SLAG – DE VOORBEREIDING EEN DAG EERDER
De voorbereiding doe je een dag van te voren.
Stap 1: De kip en wijn voorbereiden
Zoek in je keuken naar een grote vuurvaste pan en kijk of de kippen daar ruim in passen. Haal de kip er weer uit en snijd elke kippenpoot in 2 stukken. Giet de wijn in de pan, zet deze op het vuur. Damp de wijn in tot je ongeveer ¾ over houdt. Alle alcohol is nu verdampt en de wijn krijgt daardoor een zachtere vollere smaak. Laat de wijn afkoelen.
Stap 2: De groente snijden
Snijd ondertussen de wortels en de bleekselderij in plakjes, schil de sjalotjes en snijd ze in de lengte doormidden. Zoek een kom waar kip, groenten en kruiden samen in passen en voeg grof gemalen peperkorrels toe.
Stap 3: De kip in de marinade zetten
Het idee is dat de kip 24 uur in de wijn gaat zwemmen, zodat de wijn de tijd heeft om helemaal in de groenten en de kip te trekken. Giet de afgekoelde, ingedampte wijn in de kom met kip en groenten. Belangrijk is dat de kip helemaal met de wijn is omgeven. Hussel zonodig even de ingrediënten in de kom, zodat je zeker weet dat de wijn overal zijn weg kan vinden. Dek de kom af met folie en zet hem ongeveer 24 uur in de koelkast.
AAN DE SLAG OP DE DAG ZELF
Stap 4: De kip en de groente scheiden
De volgende stap in het proces is de wijn scheiden van de ingrediënten. Dit kan het handigst met een zeef, zodat er weer ‘zuivere’ wijn ontstaat. De kip en groenten laat je ruim een uur uitlekken. Vis de kip uit het vergiet en dep ze nog wat af. Bestrooi de kippenpoten met zout.
Stap 5: De bloem ‘braden’
Zet de oven op 200 graden. Doe de bloem in een ovenschaal en zet deze in de oven. Het duurt ongeveer 8 tot 10 minuten om de bloem licht te kleuren. De gebruinde bloem gebruik je verderop in dit recept om de rodewijnsaus te binden.
Stap 6: De kippenpoten aanbraden
Pak de ovenvaste pan, zet hem op het vuur en doe er een scheut olijfolie in. Als de olie warm is bak je de kippenpoten rondom bruin, 5-7 minuten aan elke kant. Leg ze daarna op een bord.
Stap 7: De saus maken en de kip garen
Bak de groenten -in de olijfolie en het vet van de kip- in de vuurvaste pan tot ze licht gekleurd zijn. Doe de gebruinde bloem in de pan en roer het door de groenten. Giet nu beetje bij beetje de wijn er bij. Roer het door de groenten zodat er een mooie saus ontstaat zonder klontjes. De saus is goed als hij blijft ‘plakken’ op de bolle kant van een lepel.
Voeg de kippen bij de saus. Breng de saus aan de kook en zet het vuur daarna laag. Kip blijft heerlijk mals als ze zachtjes gegaard is. Laat de kippen een half uurtje zachtjes pruttelen.
Giet de kip met saus door een vergiet en laat daarna de saus nog iets verder indikken. Een goed moment om de saus even te proeven! Vooral omdat hij waarschijnlijk al heel lekker smaakt.
Doe de kippen weer in de saus, de groenten hebben we niet meer nodig. Je Coq au vin is bijna klaar.
Stap 8: De spekjes en champignons
Snijd het spek in blokjes en de champignons in stukken. Bak het spek in een koekenpan op hoog vuur, voeg na enkele minuten de champignons toe; bak deze mee tot ze er smakelijk gebakken uitzien. Zet het vuur uit. Hak de peterselie fijn. Schep de spek en champignons door de Coq au vin en strooi de peterselie erover. Opdienen maar!
Dit is op Van Franse bodem herblogden reageerde:
Uit het archief, de Le Creuset pan. Één van de eerste artikelen op het blog en vaak gedeeld. Bedankt delers!!!!
LikeLike