Le Parfait weckpot en rillettes van eend

Rillettes worden gemaakt van gekookte reepjes vlees en zijn zeer makkelijk zelf te maken. In een le Parfait weckpot, groot of klein is het leuk serveren of weggeven. Voor de kerst is het een ideaal voorgerecht wat je nu al kunt maken. Bon appétit!

Le Parfait weckpot

Het merk Le Parfait is ontstaan rond 1930 in Reims in een tijd dat het nog heel normaal was om eten te wecken in een weckpot.  Nog niet zo heel veel huishoudens waren uitgerust met een ijskast en dus maakte men nog massaal het voedsel in in weckpotten. Ondanks de grote concurrentie van de merken Le Pratique en Le Meilleur slaagde Le Parfait er toch in om 1 van de grootste leveranciers in Frankrijk te worden van de weckpot.

Kijk voor meer info en voorbeelden op www.leparfait.fr

 Rillettes van eend!

Houd met dit recept rekening met 1 nacht marineren en 1 dag rusten.

Benodigdheden: ongeveer 1,5 kilo eendenpoten, 60 gr. zeezout, 3 laurierblaadjes, 5 takjes tijm, 1,5 kg ganzenvet, paar zwarte peperkorrels  en wat versgemalen zwarte peper.

Leg de eendenpoten met de velzijde omlaag in een kom. Voeg het zout, 2 laurierblaadjes, en 4 takjes tijm toe en bestrooi het geheel met peper. Meng alles goed door, dek de schaal af met folie en zet een nacht weg in de ijskast.

Verwarm de oven op 130 graden. Spoel de poten af onder de kraan en laat ze drogen op keukenpapier. Smelt het ganzenvet op laag vuur in een grote gietijzeren braadpan. Voeg de poten toe en schep goed door het ganzenvet. Zet de pan zonder deksel in de oven en laat de poten in 6 uur gaar worden. Ontbeen en ontvel daarna de poten en trek het vlees met een vork uit elkaar. Meng er een beetje warm ganzenvet door. Schep het mengsel in een afsluitbare pot bijvoorbeeld een Le Parfait weckpot ( groot of een aantal kleintjes) en druk het goed aan. Schenk er wat ganzenvet over. Leg er een takje tijm, laurierblaadje en wat peperkorrel op en sluit het af met vetvrij papier. Zet de rillettes voor gebruik 24 uur weg in de ijskast.

Serveer de rillettes met Frans stokbrood, bon appétit!

Bron: Het Franse Brasserie kookboek

8 reacties op “Le Parfait weckpot en rillettes van eend”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: