Rillettes worden gemaakt van gekookte reepjes vlees en zijn zeer makkelijk zelf te maken. In een le Parfait weckpot, groot of klein is het leuk serveren of weggeven. Voor de kerst is het een ideaal voorgerecht wat je nu al kunt maken. Bon appétit!
Le Parfait weckpot
Het merk Le Parfait is ontstaan rond 1930 in Reims in een tijd dat het nog heel normaal was om eten te wecken in een weckpot. Nog niet zo heel veel huishoudens waren uitgerust met een ijskast en dus maakte men nog massaal het voedsel in in weckpotten. Ondanks de grote concurrentie van de merken Le Pratique en Le Meilleur slaagde Le Parfait er toch in om 1 van de grootste leveranciers in Frankrijk te worden van de weckpot.
Kijk voor meer info en voorbeelden op www.leparfait.fr
Rillettes van eend!
Houd met dit recept rekening met 1 nacht marineren en 1 dag rusten.
Benodigdheden: ongeveer 1,5 kilo eendenpoten, 60 gr. zeezout, 3 laurierblaadjes, 5 takjes tijm, 1,5 kg ganzenvet, paar zwarte peperkorrels en wat versgemalen zwarte peper.
Leg de eendenpoten met de velzijde omlaag in een kom. Voeg het zout, 2 laurierblaadjes, en 4 takjes tijm toe en bestrooi het geheel met peper. Meng alles goed door, dek de schaal af met folie en zet een nacht weg in de ijskast.
Verwarm de oven op 130 graden. Spoel de poten af onder de kraan en laat ze drogen op keukenpapier. Smelt het ganzenvet op laag vuur in een grote gietijzeren braadpan. Voeg de poten toe en schep goed door het ganzenvet. Zet de pan zonder deksel in de oven en laat de poten in 6 uur gaar worden. Ontbeen en ontvel daarna de poten en trek het vlees met een vork uit elkaar. Meng er een beetje warm ganzenvet door. Schep het mengsel in een afsluitbare pot bijvoorbeeld een Le Parfait weckpot ( groot of een aantal kleintjes) en druk het goed aan. Schenk er wat ganzenvet over. Leg er een takje tijm, laurierblaadje en wat peperkorrel op en sluit het af met vetvrij papier. Zet de rillettes voor gebruik 24 uur weg in de ijskast.
Serveer de rillettes met Frans stokbrood, bon appétit!
Bron: Het Franse Brasserie kookboek
8 reacties op “Le Parfait weckpot en rillettes van eend”
[…] bakker. Vervolgens koop je een mooie weckpot, natuurlijk van Franse bodem en wel van het merk Le Parfait. In mijn artikel over dit merk staat een recept van rillettes van eend. Dat kan je er natuurlijk […]
LikeLike
[…] rillettes recept eerder gepubliceerd hier op het […]
LikeLike
[…] een goede Francaise gebruikt ze Le Parfait weckpotten voor haar bloemwerk en zit de suiker in echte Duralex glaasjes. Hoe Frans wil je het […]
LikeLike
[…] van Le Slip Français, Bretonse streepjes truien, espadrilles, Charentaise pantoffels en de Le Parfait weckpotten en is in juni 2014 opgericht door David Menochet en Justine Lowinger. Hun missie is om bezoekers […]
LikeLike
[…] een goede Francaise gebruikt ze Le Parfait weckpotten voor haar bloemwerk en zit de suiker in echte Duralex glaasjes. Hoe Frans wil je het […]
LikeLike
[…] Een rillettes recept eerder gepubliceerd hier op het blog. […]
LikeLike
[…] van mijn allereerste blogartikelen die ik publiceerde op dit blog, ging over de Le Parfait weckpot. Een artikel, dat met name in Frankrijk nog veel te koop is in de supermarkt. En vooral rond de […]
LikeLike
[…] van Le ParfaitVan Franse bodem publiceerde al eerder een artikel over de Le Parfait weckpotten met een lekker recept van rillettes van eend. En ook een leuk artikel over wecken is Wecken met Le […]
LikeGeliked door 1 persoon