Een streepje voor et Poulet Basque

Wanneer wij in het Franse land vertoeven zijn we met een aantal dingen bezig. Eten en drinken uiteraard, klussen aan het huis, maar ook in het weekend en met name op zondag, het afstruinen van de vele Vide Greniers, rommelmarkten. De fransen zijn er dol op, elk weekend is er wel één. Als we geluk hebben zelfs meerdere op een dag. Ik maak dan een hele route inclusief een stek waar we kunnen lunchen.

Tijdens één van die bezoeken aan een rommelmarkt kwam ik een mooi gestreept kleed tegen. Laat ik nou dol zijn op streepjes. Rood en blauwe strepen op een beige achtergrond. Prachtig, de verkoper vond dat ook want hij verkocht het kleed met mooie woorden aan mij. Het was een speciaal kleed uit Pays Basque, zo vertelde hij.

Wat ook een specialiteit uit Pays Basque is, is Poulet Basque. Vandaar deze mooie combinatie, de baskische kip nuttigen aan een mooi gedekte tafel met een kleed uit Pays Basque. Bon Appétit!

IMG_1901

Het Baskenland en het Baskisch linnengoed.

Het Baskenland is geen staat maar een gebied. Het bestaat uit zeven provincies waarvan er drie aan de Franse kant van de Pyreneeën liggen. Baskisch linnengoed heeft een oude traditie en zijn eigen geschiedenis. Vaak zijn in het linnengoed strepen verwerkt en meestal zijn dat er zeven. Die zeven strepen staan voor de zeven provincies waar het Baskenland uit bestaat. Meestal hebben ze verschillende diktes en verschillende kleuren combinaties. Vroeger was het zo, hoe meer kleuren hoe meer status oftewel rijkdom. Hoe meer kleuren het linnengoed had, hoe rijker je was. Dat kwam niet alleen voor in het tafellinnen maar ook bij de espadrilles, die ook uit de baskische streek komen. De zeven strepen zijn een symbool geworden en sieren tegenwoordig ook allerlei producten uit het Baskenland, zoals potjes piment of zout.

IMG_1915

Fotografie: ©vanfransebodem – Mireille den Hartog

Het recept voor Poulet Basque ( vier personen).

Je hebt nodig: olijfolie, een hele kip in stukken of 8 kipdrumsticks, 2 uien gesneden, teentje knoflook, 3 rode paprika’s in stukjes, 2 blikken gepelde tomaten, 100 ml kippenbouillon en 1 pot zwarte olijven, ontpit en uitgelekt, eventueel wat piment.

Verhit de olijfolie in een grote braadpan. Bak de kipdrumsticks of de stukken kip rondom in 5 min. lichtbruin. Voeg de uisnippers, paprikablokjes en klein gesneden knoflook toe en fruit deze 3 min. mee. Voeg de gepelde tomaat met de kippenbouillon en de olijven toe. Stoof de kip met de deksel op de pan in ca. 20 min. gaar. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat piment. Je kunt met dit gerecht erg veel variëren bijvoorbeeld door er nog spekblokjes of rauwe ham aan toe te voegen. Serveren met rijst maar het is Franser om er stokbrood bij te serveren, kun je ook lekker het saus opdippen met je stukje stokbrood. Bon Appétit!

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s