Citroën DS et Salade Nicoise

Wat is er nog niet gezegd over de Citroën DS oftewel de Snoek zoals wij hem in Nederland liefkozend noemen. Toch hoort dit mooie gebruiksartikel op het blog thuis. Een klassieker die niet mag ontbreken net als de Salade Nicoise ook zo’n mooie klassieker uit het Zuid- Franse Nice.

vanfransebodem

Ikzelf kwam in aanraking met de Citroën DS tijdens mijn stage die ik liep bij een Reclame en Advertising bureau in Baarn. Op de met grind bedekte oprit prijkte een aantal oldtimers waaronder de Citroën DS. Deze was van de art director en ja aangezien ik op de studio kwam te werken was een ritje in de Citroën DS niet ver weg. Ik mocht een keertje mee en wel op de achterbank, wat een fantastische ervaring was dat, die veering geweldig! Later reed ik nog wel eens mee en zat ik voorin, in het midden!

vanfransebodem

Op de foto een Citroën DS uit 1967 mijn geboortejaar maar de DS werd in 1955 voor het eerst gepresenteerd tijdens de Autosalon van Parijs. Het was een sensatie voor die tijd en op de eerste dag van die autosalon werden er al twaalfduizend besteld. Het was de meest avant-gardistische auto tot dan toe. De hydraulische vering was baanbrekend. De auto is ontworpen door André Lefebre en de Italiaan Flaminio Bertoni. Bertoni was kunstenaar, beeldhouwer, schilder en ook de ontwerper van de 2CV. De Fransen noemen het rempedaal van de snoek de champignon, vanwege zijn vorm.

fransebodem

In 1975 stopte Citroën helaas met het produceren van de Snoek. Op de plek waar eens de Citroën fabriek stond in Parijs is nu een futuristisch park verschenen aan de Seine. Het Parc André Citroën. De topattractie in het park is dat je met een grote balon de lucht in kan, wel 150 meter hoog. Voor een uniek uitzicht over de stad Parijs.

fransebodem

Fantastisch deze vintage folder van de Citroën DS uit 1958.

fransebodem

Beeldmateriaal van de DS-club van Nederland, www.dsclub.nl

Beelden van de Autosalon van Parijs 1955.

De Salade Nicoise, een heerlijke maaltijdsalade voor de lunch! Wat zeker in deze salade hoort, zijn de ansjovis of tonijn, de bonen, sla, tomaten, olijven en de uien. Met de rest kan je variëren.

Voor 4 personen: krop sla, of kleine kropjes gem, komkommer, 1 rode ui, kleine aardappeltjes, gekookt en koud, gekookte koude eieren, sperziebonen gaar en koud, rode paprika, kerstomaatjes, blikje tonijn en eventueel blikje ansjovis uitgelekt, zwarte olijven zonder pit, kappertjes afgespoeld en uitgelekt, verse basilicum.

Snijd de uien in ringen en de rest van de ingrediënten klein. Leg op een mooie bord of een schaal de slabladeren, beetje klein maken van te voren, maak met de andere ingrediënten de schaal mooi op. Als laatste schik je de eieren en de zwarte olijven op de salade. Strooi de klein gesneden basilicum over de salade. Maak een vinaigrette van olijfolie, wijnazijn, dijonmosterd, teentje knoflook en zeezout en peper. Giet deze op het laatst over de salade heen. Lekker met vers gebakken stokbrood of een complet (bruin stokbrood in Frankrijk). Bonne Appétit!

salade nicoise

Eén reactie op “Citroën DS et Salade Nicoise”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: