Savon de Marseille et Bouillabaisse

 Twee producten die onlosmakelijk verbonden zijn aan de mooie stad Marseille.

Wanneer ik de plaatsnaam Marseille hoor of lees, schieten er bij mij twee dingen door het hoofd. De heerlijk ruikende Savon de Marseille, waar je er gewoon een paar van in de kast moet hebben liggen en de zalige Bouillabaisse, die je zeker een keertje gegeten moet hebben in de haven van Marseille.

savon

Savon de Marseille

Savon de Marseille wordt gemaakt van plantaardige oliën en geproduceerd in en om de stad Marseille. Uit een document van 1370 blijkt dat er toen al zeepmakers waren. In 1688 introduceerde Lodewijk de 14e dat de naam Savon de Marseille alleen gebruikt mocht worden als de zeep was gemaakt van olijfolie. Later werd dat weer opgeheven en mochten er ook andere plantaardige oliën gebruikt worden om Savon de Marseille te vervaardigen.

Het produceren van de zeep nam een enorme vlucht en in 1924 kende Marseille en de stad Salon de Provence maar liefst 132 zeepfabriekjes.

IMG_1989

De zeep wordt oorspronkelijk gemaakt van zeewater, uit de Middellandse zee, olijfolie en een aantal chemicaliën. Deze ingrediënten gaan samen in een grote pot en deze wordt verwarmd. Een aantal dagen lang staat de massa op en wordt continu geroerd. Daarna wordt het in een mal gegoten en moet het hard worden. Tegenwoordig kun je de zeep kopen met allerlei toevoegingen zoals Lavendel.

Savon de marseille
Fotografie: ©vanfransebodem | Mireille den Hartog
De Bouillabaisse

De bouillabaisse is van oorsprong een soep, gemaakt door vissers, van beschadigde vissen die niet meer geschikt waren voor de verkoop. Samen met het water uit de middellandse zee werden ze gekookt in grote pannen. In de 18e eeuw kwam een apotheker op het lumineuze idee om aardappel aan de soep toe te voegen. Wat vroeger een maaltijd was voor de armen is uitgegroeid tot een culinair streekgerecht van de Provence.

Dit is de snelle en makkelijke variant.

Voor 4 personen, hoofdmaaltijd

2 el olie, 1 ui fijngesneden, 1 venkel in stukjes, 2 teentjes knoflook, fijngesneden, 3 el tomatenpuree, blik gepelde tomaten, 3/4 liter visbouillon, kan van een tablet, 2 laurierbladeren, takjes tijm, 1/2 liter witte wijn, 10 safraandraadjes, 3 aardappelen geschild en in blokjes, stukken visfilet, bijvoorbeeld zeeduivel, poon, wijting en zeebaars en grote garnalen.

Bak de ui, venkel, knoflook en tomatenpuree in de olie aan in een grote pan. Voeg dan de visbouillon, laurierblaadjes, tijm, wijn, blik gepelde tomaten en de safraan toe en laat dit ongeveer 10 minuten koken. Voeg dan de aardappelblokjes toe en wacht totdat deze gaar zijn. Doe de vissoorten erbij en laat het zachtjes doorkoken met een deksel op de pan. Voeg dan de garnalen toe en kook alles tot het goed gaar is. Serveer met vers stokbrood en rouille. Bon Appétit!

6 reacties

 1. Leuk om je foto met “Le Père Savon 1926” te zien. Nu snap ik waar het merk Persavon (die mijn ouders altijd in huis hadden) vandaan komt!

  Like

  • Klopt helemaal Marie-Bé, Le Père Savon werd later Persavon. Bedankt voor je leuke reactie. Ik heb over Le Père Savon nog een leuke vintage reclame gevonden. Deze kun je vinden onder de extra’s.

   Groetjes Mireille

   Like

 2. […] heeft namelijk een plantaardige zeep ontwikkeld die een stuk kleiner is dan de traditionele zeep de Savon de Marseille. Doordat hij de zeep in kleine stukken sneed, ontstonden er kleine vierkanten blokjes die handzamer […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s