Canson Papier et Tartelettes aux cerises

Paris

©vanfransebodem | Mireille den Hartog

Als Grafisch vormgever heb ik een zwak voor papier. Altijd even voelen aan een visitekaartje, flyer of brochure. Papier kan heel veel vertellen door de structuur of kleur. Zo was ik vorig jaar zomer in Parijs en liep daar langs het Petit Palais. Ik zag dat de 20 pilaren van dat paleis omwikkeld waren met papier in allerlei verschillende kleuren. Het gebouw kreeg meteen een andere uitstraling.

Nu ik met het blog bezig ben vond ik het tijd worden om ook een artikel te schrijven over papier. Een gebruiksvoorwerp wat in mijn vak als grafisch vormgever nogal van belang is en ik vond dat het niet mocht ontbreken op het blog. Ik schreef de firma Canson aan. Een papierleverancier uit Frankrijk. En wat schetste mijn verbazing. Zij, de firma Canson, waren degene die in de zomer van 2013 die pilaren van het Petit Palais hadden omwikkeld. Toeval? Geen idee maar voor mij weer een mooi moment en een verband tussen werk en blog en een kers op de taart om het af te maken. Daarom het recept Tartelettes aux cerises, kersentaartjes! Bon Appétit!

Het Canson papier

Mi teintes couleurs

Heel veel grote artiesten en kunstenaars maakten en maken gebruik van het Canson papier. Zoals bijvoorbeeld Matisse, Picasso en Andy Warhol.

Papier en de techniek om dat te maken bestond al een tijdje totdat in 1777 de gebroeders Montgolfier de techniek van het maken van velijnpapier reproduceerde van de Engelsen. Velijnpapier is een fijner en gladder papiersoort dat tot dan toe gemaakt werd. Dat was meestal grof perkament. Op dit velijnpapier kon ook met een veel fijnere drukletter gedrukt worden. Dit gaf een enorme boost aan de gehele papier en drukkerswereld. Rond die tijd ontstond dan ook de eerste dagelijkse krant van Frankrijk, het Journal de Paris.

Feuilles enroulées

Zo rond 1780 werd er ook papier uit Nederland geïmporteerd en wel heel mooi wit papier. Dat wilde de Fransen ook en er werd gezocht naar een papierleverancier die dat kon. De gebroeders Montgolfiers van Canson werden gekozen. Maar waar Canson echt groot mee geworden is is het vervaardigen van calqueerpapier. Een transparant soort papier. Papier wat met name veel gebruikt wordt door architecten. Doordat het transparant is kan het papier belicht worden en kunnen er dus meerdere exemplaren van afgedrukt worden. Dit maakte het voor de architecten overbodig om meerdere keren hun ontwerp over te tekenen.

Canson blijft zich innoveren door de eeuwen heen en zo ontwikkelen ze onder andere ook fotopapier en aquarelpapier. Tegenwoordig werken ze veel met kunstenaars en hebben ze een fonds opgezet voor Kunst en Papier!

Aquarelle

Beeldmateriaal papier Canson: www.hamelinbrands.com

Tartelettes aux cerises (kersentaartjes)

In plaats van kersen kun je ook aardbeien of ananas gebruiken.

Voor 20 taartjes heb je twintig kleine zandvormpjes nodig, deze gaan zeker op! Voor het deeg heb je nodig: 150 gr. bloem, 100 gr. boter, 75 gr witte basterdsuiker, half losgeklopt ei, zakje vanillesuiker en snufje zout.

Beboter de vormpjes en verwarm de over voor op 175 graden. Kneed alle ingrediënten door elkaar en maak er een soepele bal van. Verdeel deze in 20 kleine balletjes en druk deze in elke vormpje. Doe dat zo dat er een holletje ontstaat. Zet de vormpjes op een bakblik en schuif deze in het midden van de oven. Bak de taartjes goudgeel in ongeveer 15 minuten gaar. Wanneer ze warm uit de over komen druk je het holletje nog even aan en laat ze vervolgens afkoelen.

Voor de vulling heb je nodig, verse aardbeien, ananas of een blik uitgelekte ontpitte kersen, eventueel amandelspijs, 1 liter melk, 150 gr. suiker, 6 eierdooiers en vanillestokje.

Snij het vanille stokje doormidden en schraap de vanille eruit. Breng de melk samen met de vanille aan de kook. Klop de dooiers met de suiker in een kom en giet er heel langzaam de gekookte melk met vanille bij en blijf goed kloppen. Doe het mengsel weer terug in het pannetje en laat het op zacht vuur dik worden. Wel steeds blijven roeren met een houten lepel. Als de room aan de lepel blijft hangen is hij klaar. Laat het afkoelen.

Leg een vrucht in het holletje en schep daar het banketbakkersroom overheen. Bovenop de room kun je de taartjes versieren met de rest van de vruchten. Als alternatief kun je in het holletje eerst wat amandelspijs drukken en daarna het vruchtje en banketbakkersroom. Bon Appétit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s