L’Occitane verzorgingsproducten et Tapenade

L'Occitane

Ik ben meerdere malen naar de Provence op vakantie geweest. Wat mij het meeste bij gebleven is zijn de kleuren en de geuren. Met name die van de lavendel. Wanneer ik een tube voetcreme van L’Occitane open ruik ik Lavendel en dus de Provence. Wat ook onlosmakelijk verbonden is met de Provence zijn de vele olijfgaarden die je tegenkomt tijdens de toertjes door het Provencaalse landschap. Daarom een receptje van Tapenade. Droom even weg en ruik de lavendel en eet een stukje vers gebakken stokbrood met tapanade. Vive La Provence! Bon Appétit!

IMG_2115

In 1976 neemt Olivier Baussan op 23 jarige leeftijd een oude zeepfabriek over. Hij grijpt terug naar de oude traditie van het maken van Savon de Marseille. Op dat moment heeft hij ook een oude alambic, daarmee distilleert hij de essentiële oliën van rozemarijn. Met deze twee “ingrediënten” is L’Occitane geboren.

IMG_2119

Olivier gaat veel op reis om op zoek te gaan naar steeds weer nieuwe ingrediënten. In Burkina Faso ontdekt hij bijvoorbeeld het ingrediënt karitéboter. Dit ingrediënt wordt nu voor onder andere de hand- en voetcreme gebruikt.

In de jaren ’80 gaat het steeds beter met L’Occitane. Er wordt een fabriek gebouwd in de oude kalkovens van het kleine dorpje Volx in de Haute Provence. Een jaar later opent een fabriekswinkel haar deuren voor het publiek. Ook koopt Olivier een grote aak waar hij zijn koopwaar mee door Frankrijk verspreid. In 1992 opent L’Occitane de eerste winkel in Parijs.

IMG_2116

Bij L’Occitane draait het veelal om de zintuigen ruiken en voelen. Om dit nog eens te benadrukken past L’Occitane als een van de eerste braille toe op zijn etiketten. Ook richten ze een stichting op, een stichting die steun geeft aan visueel gehandicapten en de economische emancipatie van vrouwen. Daarnaast zetten ze alfabetiseringscentra op voor vrouwen in Burkina Faso.

IMG_2121

L’Occitane verkoopt zichzelf als een reis en om het de reiziger in de Provence gemakkelijker te maken hebben ze een eigen online magazine met allerlei leuke tips over de streek.

De naam L’Occitane komt van Occitanie. Zo heet een deel van het  zuiden van Frankrijk vanaf de Aquitaine tot aan de Provence. Een groot aantal van de bewoners spreekt nog Occitaans. L’Occitane staat voor het vrouwelijke deel van de bewoners van Occitanie.

Fotografie: ©vanfransebodem | Mireille den Hartog

Meer informatie over L’Occitane: www.loccitane.nl

Tapenade

Tapenade komt van het Provencaalse woord Tapeno, wat kappertjes betekend. Die vormen de basis voor dit heerlijke smeersel voor op vers gebakken stokbrood.

Nodig: 160 gr. zwarte olijven, 60 gr. kappertjes, half blikje tonijn in olijfolie, blikje ansjovis, 2 teentjes knoflook, citroensap, olijfolie, peper en een keukenmachine.

Laat de olijven, kappertjes, tonijn en ansjovis goed uitlekken, doe alles in de keukenmachine samen met de knoflook en citroensap en laat het pureren. Ondertussen schenk je in een dun straaltje de olijfolie erbij. Je kunt het zelf zo grof en zo fijn maken als je zelf wilt door de keukenmachine langer te laten draaien. Op smaak brengen met wat peper et voilà de Provence bij je thuis. Bon Appétit!

2 reacties op “L’Occitane verzorgingsproducten et Tapenade”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: