De keramische Cigale et Petit Farcis de légumes


cigaleDe Cigale

Wie wel eens in de Provence geweest is, heeft hem vast wel gezien en vooral gehoord, de Cigale! Het gezaag van de Cigales kan soms oorverdovend zijn. De Cigale is een insekt en geen krekel zoals veel mensen denken. Ze leven het grootste deel van hun leven, zo tussen de drie en vijf jaar, onder de grond. Na de laatste gedaanteverwisseling komen ze naar boven. Ze nestelen zich dan in een boom waarna de mannetjes het oorverdovende geluid maken waar de Provence zo om bekend staat om de vrouwtjes te lokken.

Op markten en in souvenirswinkels is de keramische Cigale een veelgezien object. Ze zijn volop te krijgen in allerlei soorten en maten. Daarnaast verschijnen ze op allerlei gebruiksvoorwerpen als asbakken, schaaltjes en potten en als afbeelding op Provencaalse stoffen. De Cigale is het symbool van de Provence.

cigale

 Ontstaan van de keramische Cigale

Louis Sicard is de maker van de beroemde Provencaalse keramische Cigale. De in 1871 geboren Louis was een gerenommeerd pottenbakker. In 1895 werd hij gevraagd om voor een dakpannenbakkerij in Marseille een symbool te creeëren van keramiek wat symbool zou staan voor de Provence.

Op een dag las Louis een bekend gedicht van Jean Henri Farbe, een befaamd insecten kenner, in dat gedicht las hij iets over de Cigale. Louis had zijn object gevonden en de beroemde keramische Cigale was geboren.

cigale

Voor mij is dit het ultieme Provence gevoel en beleving. De drie symbolen van de Provence in één! Een lavendel geurzakje bestaande uit de lavendel, de provencaalse stof en de Cigale. Op en top PROVENCE!

Om het Provence geluid thuis ook te beleven zijn er deze nepcigales in een doosje. Dekseltje eraf en je waant je in de Provence (of je wordt knettergek, dus snel het dekseltje erweer op!)

IMG_2110

 

Fotografie: ©vanfransebodem | Mireille den hartog

filmpje via You tube: Cigale de Provence, jollansthierry

 

 

 Petit Farcis de légumes

Petit farcis de légumes zijn kleine gevulde tomaatjes, courgettes en paprika met kalfs, rund of varkensgehakt.

Voor 4 personen: 200 gr. wit brood, 2 glazen melk, 4 mooie tomaten, 4 courgettes, 4 paprika’s, 150 gr. geraspte parmezaan, 2 eieren, nootmuskaat, 150 gr. gekookte ham in blokjes en 200 gr. gehakt, 2 tenen knoflook, verse kruiden, olijfolie, peper en zout.

Week het brood in de melk. Snij een “dekseltje” van de tomaten en paprika’s en hol ze uit en maak ze schoon. Bewaar het vruchtvlees van de tomaten. Halveer de courgettes in de lengte en hol ze uit. Snijd het vruchtvlees van zowel de tomaten als de courgettes klein en meng het door elkaar. Meng daarbij het geweekte brood, de parmezaan, eieren, nootmuskaat, ham, gehakt, kruiden en de knoflook. Vul de tomaten, paprika’s en de courgettes met dit mengsel en leg de dekseltjes er op. Leg op een bakblik vetvrijpapier en zet daarop de tomaten, paprika’s en courgettes. Bak de Petit Farcis gaar in ongeveer 30 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Bon Appétit!

 

3 reacties op “De keramische Cigale et Petit Farcis de légumes”

 1. Goedemorgen,
  Ik ben Anneke Vroomen. Ik ben oma van een lief, 5jarig kleindochtertje die in groep 2 zit. Ik mag in de kinderboekenweek voorlezen in haar groep op 13 oktober. Ik ga het boek voorlezen over de krekel die leert hoe hij het geluid moet maken. Aan het eind kan hij het en hoor je het geluid van krekeltjes.
  Nu ben ik op zoek naar 15 kartonnen doosjes met een krekeltje erin, die geluid maakt als het dekseltje opengaat om aan elk kind van haar groep mee te geven als aandenken.
  Ik heb al 10tallen van deze doosjes gekocht in de Provence, maar…..nu ik ze nodig heb, heb ik ze natuurlijk niet!
  Weet u hoe ik daar zsm aan zou kunnen komen?
  Een enthousiaste oma/oudleerkracht, die zich er enorm op verheugt om dit te kunnen realiseren.

  Met vriendelijke groet,
  Anneke Vroomen
  06-24195476

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: