Parasol en paraplu et Crêpes à la francaise

IMG_2442

De parasol en de paraplu, twee voorwerpen die je gemakkelijk in één week en zelfs wel op één dag nodig kunt hebben. Ze staan heel dicht bij elkaar maar staan ook ieder voor een eigen weerbeeld.  Dit geldt ook voor de crêpes zo eet je ze heerlijk op een terras met wat Nutella en zo geflambeerd met wat cointreau na een heerlijke winterse maaltijd. Voor nu de zomervariant. Bon Appétit!

De parasol en de paraplu

De Egyptenaren gebruikten al de parasol maar rond de 17de eeuw werd de parasol een gebruiksvoorwerp voornamelijk voor de welgestelde. De parasol werd gebruikt om de zon tegen te houden. Een witte blanke huid was in dit tijd chique, het betekende dat je niet op het land hoefde te werken.

IMG_2434

De woord parasol komt van para wat anti betekent en van het woord soleil, zon. Tegen de zon dus letterlijk. Het woord paraplu komt van het Franse woord parapluie. Para = anti en pluie = regen dus letterlijk anti regen.

IMG_2443

In Frankrijk zijn de termen parasol en paraplu zelfs wettelijk vastgelegd rond 1760. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werd de paraplu een heus mode- accessoire. Tegenwoordig kun je de paraplu in alle soorten, maten, kleuren en prints kopen. In Parijs zit zelfs een paraplumaker, iemand die dus je kapotte paraplu repareert. Het heet Pep’s en zit in een passage, nou ja passage, een smal straatje wat ze zo noemen want het is niet overkapt. Je vind de passage (Passage de l’Ancre) in Rue Saint- Martin. Voor meer info over Pep’s, http://www.peps-paris.com

In Frankrijk is vooral de stad Aurillac bekent om de productie van de paraplu. Één van de producenten is Piganiol. Kijk voor meer info op http://www.piganiol.fr

Fotografie: @vanfransebodem | Mireille den Hartog

 

Crêpes à la francaise

Voor 8 stuks neem je: 30 gram boter, laten smelten en afkoelen, 300 ml melk, 2 grote eieren, beetje zout, 115 gram bloem en zonnebloemolie om in te bakken.

Doe de bloem met het zout in een kom. Klop de eieren los met wat melk en schenk dit langzaam door de bloem. doe daarna de boter en de melk door het beslag. Het beslag mag geen klontjes bevatten en moet vrij dun zijn. Dek de kom af en laat dit ongeveer 30 minuten staan.

Verhit een koekenpan met wat zonnebloemolie. Schep wat beslag in de pan en verspreid het over de bodem. Bak de crêpe lichtbruin aan weerszijde. Leg ze op een bordje, wel of niet opgevouwen en besprenkel ze met wat suiker. Of doe er wat nutella of jam bij. Ook lekker met een bolletje ijs. Bon Appétit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s