Quimper aardewerk et La Cotriade

IMG_2471

In mijn jeugd werd regelmatig door mijn ouders, mijn broer en ik de Bretagne streek aangedaan. In menig vissersdorp verbleven wij en maakte we ook de nodige toertjes naar allerlei toeristische bezienswaardigheden en andere leuke plekken. Ook namen we natuurijk leuke souvenirs mee naar huis. Onder andere de beroemde soepkommen met naam erop. Geen idee waar dat aardewerk vandaan kwam of wat de achtergrond was. Je zag ze overal en in die tijd, jaren ’70, helemaal hot. In die soepkommetjes hoort natuurlijk soep daarom dit vissoep-recept met kleine krabbetjes die je veelvuldig kunt vangen langs de Bretonse kust. Bon appétit!

Quimper aardewerk

Rond 1707 verhuist Pierre Bousquet van Marseille naar de Bretagne en voegt zich daar bij zijn vader en broer. Als een jaar later zijn vader komt te overlijden begint hij een pottenbakkerij. Hij maakt onder andere veel religieuze voorwerpen maar begint ook met het produceren van serviesgoed. Pierre Bousquet krijgt een aantal dochters en één van hen trouwt met Pierre Bellevaux. Bellevaux gaat werken voor zijn schoonvader en introduceert de kleuren die gebruikt worden bij het decoreren van aardewerk uit Rouen, waar hij vandaan komt. Ze krijgen twee kinderen, die beide na het overlijden van hun ouders, verder opgevoed worden door Pierre Bousquet. Door allerlei omstandigheden gaan er aardewerk fabrieken weg en ontstaan er weer nieuwe maar het werken met de kleuren blijft. De Franse revolutie brengt nog een genade slag toe waardoor de fabrieken in de Bretagne zich gaan richten op bruin en roodbruin aardewerk maar na 1870 komt door de komst van het spoor en de komst van toeristen in Quimper de populariteit van het bretonse aardewerk terug.

IMG_2474

Fotografie: @vanfransebodem | Mireille den Hartog

Met dank aan Marga van de website http://www.infofaience.com voor de info over het Quimper aardewerk

IMG_2472

Soupe d’ étrilles, zwemkrabbensoep

30 gram rijst, 1 wortel, 1 stengel bleekselderij, 1 prei, beetje tijm, laurierblaadje, teentjes knoflook, olijfolie, tomatenpuree, 2,5 dl witte wijn, 1 liter visbouillon, 500 gr. zwemkrabben, zout en cayennepeper.

Kook de rijst, giet af en zet apart. Maak de groenten schoon en snij deze in stukjes. Verhit in een pan wat olijfolie, voeg de groenten, klein gesneden knoflook, tijm en laurierblaadje toe en laat 5 minuten stoven. Spoel de zwemkrabben af en voeg ze samen met 1 eetlepel tomatenpuree toe aan het groeten-mengsel. Laat dit alles nog 3 minuten stoven. Blus alles af met de witte wijn en de visbouillon en laat het geheel zo’n 30 minuten koken. Haal de zwemkrabben uit de bouillon en haal het vlees er uit. Doe dit terug in de soep en voeg de rijst erbij. Laat alles nog 5 minuten sudderen en breng op smaak met peper en zout. Voor een beetje ‘pit’ kun je wat cayennepeper toevoegen. Bon appétit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s