Herbes de Provence et Ratatouille

herbes

Wanneer je door de Provence rijdt hoor je de cigale en ruik je geweldige lavendelgeuren met daardoor heen een vleugje kruiden zoals tijm of marjolein. Twee ingrediënten voor de Herbes de Provence. Dit kruidenmengsel hoort helemaal thuis in de Provençaalse Ratatouille. Een gerecht uit Nice. Het woord ratatouille komt van het woord touiller, wat roeren of mengen betekent. Een gerecht wat voor mij helemaal thuis hoort in de Provence door zijn geur, kleur en smaak. Met deze ratatouille zet je een stukje Provence op tafel. Bon appétit!

herbes de provence

Herbes de Provence

Van oudsher behoren de kruiden tijm, rozemarijn, salie, bonenkruid, venkel, lavendel en andere kruiden tot de flora van de Provence. De bewoners van de streek begonnen de kruiden te verzamelen en verkochten deze aan apothekers, parfumeurs en specerijhandelaren in onder andere Marseille, Nice en Grasse. Lavendel werd populair voor vooral de geurindustrie en tijm werd een belangrijk kruid voor de keuken. Het is een kruid wat goed te combineren is met producten als worst en ham en het heeft een geneesende werking op bijvoorbeeld de maag en darmen. Na de tweede wereldoorlog nam de vraag naar tijm erg toe, maar doordat het telen en oogsten van tijm nogal arbeidsintensief was, bleef de teelt gering. Twee boeren uit de Drome streek ontwikkelde een oogstmachine waardoor het telen en oogsten van tijm rendabel werd. Tijm is een belangrijk bestanddeel van de Herbes de Provence net als rozemarijn. Herbes de Provence bestaat altijd uit drie of vier verschillende kruiden die door de producent wordt samengesteld. Naast tijm en rozemarijn kunnen dat onder andere marjoraan , bonenkruid, salie en laurier zijn. De Herbes de Provence zijn er vooral in gedroogde vorm.

 

Ratatouille

1 aubergine in stukken, 1 ui gesnipperd, 1 rode paprika schoongemaakt en in stukjes, 1 groene paprika schoongemaakt en in stukjes, 4 teentjes knoflook, olijfolie, 1 courgette in stukjes, 400 gram tomaten (liefst ontveld), beetje suiker, zout en peper en een takje tijm en wat peterselie samengebonden met wat keukentouw.

Doe wat olie in een grote gietijzeren pan niet te heet laten worden en voeg de aubergine toe. Bak deze een beetje bruin en zacht. Doe dan de ui, knoflook, en paprika’s erbij. Laat het geheel zo’n 3 minuten bakken. Doe tenslotte de tomaten en courgette erbij en een klein beetje suiker. Voeg het kruidenbundeltje erbij en laat alles met de deksel schuin op de pan zo’n anderhalf uur sudderen. Af en toe beetje roeren en in de gaten houden dat het niet te nat wordt. Als dat het geval is dan haal je de deksel van de pan en laat het zachtjes doorsudderen. Even proeven of alles gaar is en op smaak brengen met wat peper en zout. Bon appétit!

Een reactie op “Herbes de Provence et Ratatouille

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s