Als ik terugkom uit Frankrijk en in Nederland een stokbrood koop en ook ga eten, is het alsof iemand mijn een klap in mijn gezicht geeft. Wat een verschil. Hier in Nederland verstaan wij het vak van echt stokbrood bakken niet echt. Gelukkig zijn er in Nederland een aantal (Franse) bakkers die wel weten hoe ze een goed en lekker Frans stokbrood moeten fabriceren. De stand staat op 18 Franse bakkers in Nederland. Best veel en dus altijd wel eentje in de buurt.
Franse bakkers in Nederland
(de volgorde zegt niks over de kwaliteit)

1. Mamie Gourmand, Leiden Lees hier het blogartikel.
2. Gebroeders Niemeijer, Amsterdam
Gebr. Niemeijer zit aan de Nieuwendijk in Amsterdam en is een ambachtelijke Franse bakkerij. Vanuit de winkel kijk je zo de bakkerij in. Naast de verkoop in de winkel kan je er ook lunchen en/of ontbijten. Issa Niemeijer is één van de bakkers en bestiert samen met twee vaste bakkers de bakkerij, waar dagelijks meer dan 300 broden gebakken worden. Nieuwendijk 35 | Amsterdam | gebroedersniemeijer.nl

3. Broodje van Eigen deeg, Groningen Lees hier het blogartikel
4. Le Fournil de Sébastien, Hilversum en Amsterdam
Le Fournil de Sébastien bakt uitsluitend Frans brood en banket. Al vanaf de straat kan je zo in de bakkerij kijken. De productie van de broden en croissants zijn dus goed te volgen. Het brood wordt vervaardigd met vloeibaar desem en er komen zeker geen kunstmatige toevoegingen aan te pas. Zowel de producten uit bakkerij in Amsterdam als in Hilversum zijn zeer geliefd bij Franse als Nederlandse klanten.
Gijsbrecht van Amstelstraat 131 | Hilversum | www.lefournil.nl Olympiaplein 119 | Amsterdam

5. De Bakkerij, Goes Lees hier het blogartikel

6. Boulangerie Michel voor de inwoners van Den Haag / Delft en omstreken: http://boulangeriemichel.com/ !

7. Nobel’s, Dordrecht de Grotekerksbuurt 53. Gelegen tussen de Grote Kerk en het stadhuis. In de winkel kun je terecht voor een mooi landbrood en een echte Franse croissant met regionale jam.Nobel’s verkoopt veel verschillende broden, zowel desem broden alsook gist brood. Denk aan mooie Franse (desem) baguettes, ronde landbroden, desem krentenwegge (met reuze veel krenten) en brioche suikerbrood. En aan croissants, pain au chocolat, pain aux raisins, beignets, eierkoeken, koeken en cake. nobelsbrood.nl

8. SooFrench, Wasenaar soofrench.com
9. Philippe Galerne, Den Haag Aert van Goesstraat philippegalerne.nl

10. Elsenburg Sebastini Broodmakers, Amersfoort elsenburgsebatini.nl
11. Boulangerie Oscar, Haarlem, Heemstede en IJmuiden
12. Bakery Robin, Stadsbrink 439, 6707 AE Wageningen
14. Boulangerie Noé, Amsterdam

15. Levain et le Vin, Amsterdam
16. Yves Delicatessen, 39 Peperstraat, Wijk bij Duurstede
17. Sucré Salé, Reinkenstraat 18, Den Haag
18. Tartine, Van Beverningkstraat 101, Den Haag
Vergeet Nobel’s in Dordrecht niet!
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je Nikki voor je reactie. Nobel’s in Dordrecht kende ik nog niet. Ik ga hem even opzoeken. Groetjes Mireille
LikeLike
Ik heb Nobel’s meteen maar toegevoegd. Hoe langer de lijst hoe beter!!! Normaal bedankt.
LikeLike
En voor de inwoners van Den Haag / Delft: http://boulangeriemichel.com/ !
Overigens levert onze Hoogvliet-supermarkt twee soorten wit stokbrood: de ‘Hollandse’ variant en de iets duurdere ‘stokbrood Parisien’ en deze laatste komt kwa smaak redelijk dicht bij het Franse stokbrood.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is mooi om te horen. Dank voor je reactie. Gr. Mireille
LikeLike
Ik heb Michel meteen toegevoegd. Had er van het begin al bij moeten staan natuurlijk want ik ken het adres. Dus bij dezen!!!
LikeGeliked door 1 persoon
Goedemiddag,
Toch een opmerking over de croissant, pain au chocolat ennbrioche van Gebr. Niemeijer , de kwaliteit is goed (je proef de boter) alleen volgens mij moeten ze duidelijk maken dat het gaat om mini’s. Omdat een croissant van 35g, net als een brioche of een pain au chocolat van 30g, zijn wel mini’s.
De prijs is alleen niet van mini’s!
Dus een hele dure grap als je wil normaal ontbijten!!!
LikeGeliked door 1 persoon
Boulangerie Oscar in Ijmuiden Mireille, un delice..!!!
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je wel Eric, die kende ik nog niet. Ik ga hem toevoegen aan de lijst. Heeft deze bakker nog een specialiteit? Gr. Mireille
LikeLike
Wij wonen in Frankrijk op het platteland. Al tal van bakkers gehad. We hebben echt nog nooit goed stokbrood gegeten in Frankrijk. Onze Franse vrienden klagen ook hierover. Het is allemaal hetzelfde: wel krokant aan de buitenkant. Vaak te weinig gluten en vaak niet goed gekneed. Het brood dient een regelmatig kruim te hebben. Als je goed brood hebt en je breekt het, moet het een goede geur hebben. Die is hier zoek. Ik moet wel het volgende vermelden: men gebruikt het brood vaak bij een warme maaltijd en mengt het saus. Verder kent de Franse bakker weinig specialiteiten en soorten brood. Misschien in Parijs beter.
LikeGeliked door 1 persoon
In Wageningen zit bakery Robin, Stadsbrink 439, 6707 AE Wageningen. Je kunt meekijken in de bakkerij. Alles is heerlijk, op is op en vakantie is vakantie. Open van woensdag t/m zondag.
LikeLike
Bedankt voor het nieuwe adres. Ik ga hem toevoegen. Gr. Mireille
LikeLike