Baguette, het Franse stokbrood

De baguette; het nationale symbool van Frankrijk. Als we aan La Douce France denken, is toch vaak het eerste beeld wat in ons opkomt, een fransman met een stokbrood onder z’n arm. Het liefst met alpinopet op en het kapje van het stokbrood etend omdat ie anders de middag niet haalt. Die tijden zijn wel een beetje voorbij. Natuurlijk kopen veel Fransen nog steeds hun brood bij de warme bakker, maar de broodafdelingen in de supermarkten rukken op. Toch zal de warme bakker in menig klein Frans dorp het laatste zijn wat zal verdwijnen. Of de bakker moet er mee ophouden en geen opvolger hebben, dat kan natuurlijk ook altijd nog. Maar een brood is voor de Fransman een eerste levensbehoefte en dus zijn die leuke kleine bakkerswinkeltjes, waar het zo heerlijk ruikt naar versgebakken brood, er gelukkig nog.

stok in mand.jpg

In die schattige winkeltjes wordt de baguette het meest verkocht. Maar dat is niet altijd zo geweest. Tot halverwege de 18e eeuw aten de Fransen grote, ronde, wielvormige broden oftewel boules. De benaming Boulangerie is daar van afgeleid. In de loop van die 18e eeuw kwamen de lange, dunne broden. De verhouding korst en kruim van deze slanke broden sprak de Parijzenaars erom aan. Op het platteland bleven ze tot ver in de 20e eeuw trouw aan de boules. Pas sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw is de baguette in heel Frankrijk verkrijgbaar. Aan het vervaardigen van de baguette, dat letterlijk stok betekent in het Frans, zitten wel bepaalde voorwaarden. Zo moet ie 70 cm lang, 6 cm hoog en mag ie tussen de 200 en 250 gram wegen. Aan de bovenkant heeft ie een aantal inkepingen die schuin lopen om te voorkomen dat de korst barst.

 

Dat dit ondertussen nationale symbool van Frankrijk een belangrijke plaats inneemt in de Franse samenleving, blijkt wel uit het feit dat in Parijs de bakkers niet hun eigen vakantie kunnen plannen. Sinds 1957 bepaalt de burgemeester van Parijs welke bakker er wanneer op vakantie gaat. Zo zit het Parijse volk nooit zonder hun geliefde stokbrood.

fiets bakje

En Parijs zou Parijs niet zijn als ze niet elk jaar een wedstrijd hebben waarbij de Parijse bakkers met elkaar de strijd aan gaan wie het lekkerste stokbrood bakt. De winnaar krijgt eeuwige roem, een leuk geld bedrag en mag een jaar lang het stokbrood afleveren bij de Franse president. Gevolg: lange rijen voor de bakkerswinkel van de winnaar.

Het artikel Baguette staat ook in het boek 57 iconen van Franse bodem.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s