De bistrostoel et gegrilde zeekarper

bistrostoeltjeDit jaar bestaat hij 125 jaar, de bistrostoel. Ik heb er al enkele artikelen aan gewijd. En omdat de bistrostoel 125 jaar bestaat, vieren we dat ook nog eens met een heuse winactie. Bij een bistrostoel denk je aan een terras en een terras staat meestal buiten. Lekker een bordje vis nuttigen in de buitenlucht gezeten op een bistrosteol. Je waant je in La France en de geur van de vis brengt je naar een kustplaatsje in Bretagne. Daar geniet je van dit gerecht, wat oorspronkelijk vermeld staat in het boek Bistro, een boek met 299 recepten. Het boek Bistro brengt de traditionele Franse keuken bij je thuis en samen met de bistrostoel waan je je even op Franse bodem. Bon appétit!

Bistro
Ontstaan Bistrostoel

De bistrostoel is een inklapbaar stoeltje gemaakt van staal. Aan het eind van de 19de eeuw werd de bistrostoel gefabriceerd. Hij was voornamelijk erg populair bij limonadeverkopers. Hij was namelijk snel op te vouwen en op te bergen. Op die manier ontliepen ze het betalen van een licentie voor een vast terras.

Het stoeltje is nu niet meer weg te denken van menig Frans terras en is bijna ook een symbool geworden, naast de alpinopet, stokbrood en de Eiffeltoren, voor Frankrijk. Het Franse bedrijf Fermod heeft het stoeltje, in 1889 gepatenteerd, gerestyled naar het model zoals we die nu kennen.

Fermob is een groot bedrijf in Frankrijk van tuinmeubilair. http://www.fermob.fr

vis
Gegrilde zeekarper met venkel en zwarte olijven

nodig voor 4 personen:  4 zeekarpers, zwarte olijven zonder pit, 4 tomaten, 4 bosuitjes, veel dille, 2 knollen venkel, wat olijfolie, peper en zout.

Schub de vissen, fileer ze en verwijder de graten. Dit kan je ook aan de visboer vragen. Hak de zwarte olijven fijn, snijd de tomaten in stukjes, hak de bosuien klein en de dille grof. Vermeng alles met wat olijfolie en peper en zout. Maak de venkel schoon, snijd ze in dunne plakken en grill ze. Bak de zeekarperfilet in wat olijfolie in de koekenpan aan beide kanten. Leg ze in een diep bord met wat gegrilde venkel en schep er wat van het tomaten met bosui mengsel over heen. Lekker met een gebakken krieltje. Als wijn adviseren ze Tavel rosé. Ik kan die zeker aanbevelen. Bon appétit!

bistrostoel met stokbrood

 

 

 

 

Auteur: Mireille den Hartog

Grafisch vormgever en eigenaar van www.vanfransebodem.nl. Een website over alles wat er op Frans gebied gebeurt in Nederland zoals Franse hotspots, Franse films, tentoonstellingen, Franse boeken en events. Je vindt het op Van Franse bodem. Auteur van de boeken: 57 'iconen' van Franse bodem, Cahier de France en Gironde, kust tot wijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s