Vive La France, vive la Marianne!

 

Aanstaande maandag is het 14 juli, de nationale feestdag voor de Fransen. Ze vieren de opstand, de bestorming van de Bastille, de Franse Revolutie. We kennen allemaal wel het schilderij met daarop een vrouw die met ontbloot bovenlijf de Franse vlag vasthoudt tijdens die bestorming van de Bastille. Die vrouw stelt Marianne voor. Marianne werd het symbool van verzet. Marianne werd het nationale symbool van Frankrijk.

marianne

Ik kom haar nogal eens tegen, Marianne. Haar beeltenis staat namelijk in Frankrijk op alle officiële papieren. Zo siert ze bijvoorbeeld de belasting papieren van Frankrijk. Ook siert ze nog menig envelop en ansichtkaart die wij regelmatig vanuit het Franse land ontvangen. Maar hoe is zij daarop terecht gekomen? We gaan terug naar 1792. Toen werd namelijk besloten dat het nieuwe symbool van de staat Frankrijk een staande vrouw met speer en kapje op zou zijn. Het symbool van de vrijheid. Een grappig detail is, is dat de  woorden liberté en république in het Frans beide vrouwelijk zijn. Bijna 60 jaar later werd het symbool van Marianne officieel toen het ministerie van Buitenlandse zaken een wedstrijd organiseerde om een “nieuw” symbool voor de Republiek te vinden. Onder Napoleon de derde werd het afbeelden van Marianne verboden, maar daarna werd ze weer in ere hersteld. Ze verscheen op het officiële wapen van Frankrijk, in stadhuizen en rechtbanken. De oorsprong van de naam Marianne is niet met zekerheid bekend. In de achttiende eeuw was het een zeer gangbare naam. Tijdens het 100 jarig jubileum van de Franse Revolutie eind negentiende eeuw werd er zelfs een standbeeld van Marianne onthuld op het Place de la Nation in Parijs.

marianne-reeksDe Mariannepostzegel

De eerste Mariannepostzegel verscheen in 1944. Vanaf de jaren ’70 stonden er bekende modellen, zangeressen en actrices model voor de nationale Marianne postzegel. Onder andere Brigitte Bardot, Mireille Mathieu, Catherine Deneuve en Ines de la Fressange.

marianne-postzegel-gr.jpg

Een jaar geleden ongeveer onthulde de president Hollande de nieuwste Marianne postzegel. Als model voor de Marianne op deze zegel nam Olivier Ciappa, de ontwerper van deze zegel, een feministe. Het feminisme heeft de gelijke waarden als de Franse Revolutie: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap volgens Ciappa.

marianneHet logo van het Franse verkeersbureau

Het Franse Verkeersbureau heeft een vrouwenfiguur in haar logo verwerkt. Ze symboliseert Marianne en is opgebouwd uit de Franse driekleur, blauw, wit en rood. Ze kijkt ook een beetje omhoog, de toekomst in. In de loop der tijd is Marianne uitgegroeid tot nationaal symbool, prijkt ze op de Franse postzegel, op officiële Franse staatstukken, stond ze op het Franse bankbiljet en munt en inspireert ze menig kunstenaar. Vive la France, vive la Marianne!

marianne

 

 

 

Een reactie op “Vive La France, vive la Marianne!

  1. De buste van Marianne mag niet ontbreken op het gemeentehuis. Diverse gemeentehuizen in dorpjes hebben een leuk metalen silhouet als uithangbord geplaatst. Dan weet je waar je wezen moet. Er bestaat ook een manonnieke Marianne compleet met terchthoeknen winkelhaak, de bekende symbolen van de Vrijmetselarij. Er zij leuke tafelmodellen te vinden die in de huiskamer niet misstaan. Wie meer over de symboliek kan dat vinden in een leuk boekje van Gallimard titel : Marianne, les visages de la Republique .van auteur Maurice Agulhon en Pierre Bonte. Veel illustraties maken het gemakkelijk toegankelijk ook voord niet francophones 😄

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s