Nieuwe Regiogids Zuidoost-Frankrijk van Ruud Couwenhoven

In navolging van zijn eerdere reisgidsen Zuidwest-Frankrijk, Noordoost-Frankrijk en Bourgogne komt Frankrijkkenner Ruud Couwenhoven nu met de vierde Regioreisgids Zuidoost-Frankrijk.

De heerlijke regio met de Provence, Côte d’Azur & de Franse Alpen. Als ik door het boek blader, verlang ik weer terug naar de tijd dat ik veel in die streek kwam. Het beeldmateriaal brengt mij weer terug naar die plek. De natuur, de leuke kleine plaatsjes, de wat grotere dorpen en plaatsen, de bergen, de romeinse overblijfselen en natuurlijk het eten en drinken. Eén van die plaatsen is Gigondas waar ik mooie herinneringen aan heb en waar we mooie wijnen hebben gedronken. Want zoals Ruud zegt: “Zeg je Gigondas dan zeg je wijn”.

Het boek is een mooie aanvulling op de andere boeken die Ruud vorig jaar uitbracht. Ga je dit jaar naar Zuidoost-Frankrijk dan is deze reisgids zeker een mooie aanvulling in je koffer of reistas.

In deze Regiogids Zuidoost-Frankrijk, Provence, Côte d’Azur & de Franse Alpen, die sinds een aantal weken al in de winkels ligt, neemt de auteur de lezer mee naar enkele streken die met name in het hoogseizoen drukbezocht worden door Nederlandse en Belgische vakantiegangers. Toeristen voor wie de werkelijke charmes en de bijzonderheden van de regio goeddeels verborgen blijven. Maar niet als het aan Couwenhoven (Zaandijk 1953) ligt. Hij brengt alle wetenswaardigheden op zijn eigen, enthousiaste wijze voor het voetlicht.

Persoonlijke beleving
Wat het boek eens te meer bijzonder maakt, is dat het – anders dan de meeste reisgidsen is geschreven vanuit de persoonlijke beleving van de auteur en zijn echtgenote Marian, die tijdens hun vele reizen door Frankrijk nimmer van zijn zijde wijkt. Het levert een schat aan bijzondere persoonlijke ‘weetjes’ en anekdotes op, die zelfs de regelmatige bezoeker van Zuidoost-Frankrijk zal verrassen. Zo verhaalt de auteur op smakelijke wijze over de lekkerste Provençaalse tomatensoep die hij ooit proefde en is hij niet te beroerd het recept met zijn lezers te delen.

Zuidoost-Frankrijk, Provence, Côte d’Azur & de Franse Alpen borduurt, net als de Regiogidsen die het afgelopen jaar verschenen, voort op het succes van Couwenhovens in 2019 verschenen reisgids Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk, dat met een oplage van ruim 27.000 exemplaren in Nederland en België een regelrechte bestseller is.

Niet de bekende bezienswaardigheden
In zijn nieuwe boek – dat vergezeld gaat van een exclusief luisterboek dat thuis, maar ook op reis kan worden beluisterd – kiest Couwenhoven er bewust voor om niet al te uitvoerig in te gaan op de bekende toeristische bezienswaardigheden. Want daarover zijn in zijn visie al boekenkasten volgeschreven. 

De vierde Regiogids in de reeks gaat verder waar deel 3 Bourgogne stopt: het zuidelijke deel van deze wereldberoemde wijnstreek. Daar slaat de auteur linksaf, met een grote bocht om Lyon. Vervolgens gaat het door de Drôme naar de Provence en de Côte d’Azur. Om het vakantieplezier verder te vergroten maakt Couwenhoven de lezer attent op de unieke Route des Grandes Alpes voor een bijzondere terugreis door de Franse Alpen.

Buiten het hoogseizoen is het meestal geen probleem om op de bonnefooi richting het zuidoosten van Frankrijk te reizen, aldus de auteur. Wie wel gebonden is aan het hoogseizoen komt er dankzij deze gids achter hoe hij de drukte kan vermijden en vooral op welke verrassende plekken hij daarvoor moet zijn. Door aan het einde van elk hoofdstuk een QR-code te scannen, wordt de lezer vanzelf naar een omgeving geleid waarop Ruud Couwenhoven nog meer gedetailleerde informatie prijsgeeft. 

Bijzondere wijntips

Ook in deze alternatieve reisgids over Frankrijks verrassende zuidoosten vindt de lezer een overzicht van bijzondere wijnhuizen die niet alleen mooie, betaalbare topwijnen maken, maar die je ook als particulier van harte welkom heten. Deze ‘geheime’ adresjes worden onthuld door Jordi Couwenhoven, de zoon van de auteur. Hij woont en werkt in Parijs en geldt al meer dan tien jaar als een van Frankrijks beste wijnadviseurs. In 2022 wist hij door te dringen tot de halve finale van het prestigieuze Franse concours Meilleur caviste de France. 

Regiogids Zuidoost-Frankrijk, Provence, Côte d’Azur & de Franse Alpen is te bestellen via de link: ISBN 9789083010663  224 pagina’s  Prijs € 21,50 

Plaats een reactie

Franse adressen in Nederland

Leven in Frankrijk, het magazine in Nederland over het Franse leven.

Prenons contact

Abonneren

Voer je e-mailadres hieronder in om updates te ontvangen.

Franrkijkboeken.nl, de site met alle boeken die iets Frans hebben
French food stories
Alles over de Franse keuken