Revol porselein et oeuf en cocotte avec saumon

Revol

Door het bloggen krijg ik regelmatig tips van volgers, lezers en andere geïnteresseerden voor leuke onderwerpen die ik kan beschrijven op het blog. Zo kreeg ik ook de tip om eens op de website www.revol-porcelaine.fr te kijken. Een site van een bedrijf wat hoogwaardig porselein fabriceert. En zo geschiedde. Vervolgens leg je dan contact met zo’n bedrijf en meestal krijg je dan spontane, leuke en goede informatie over de collectie en daar waar het mij vooral om gaat, de historie. Beeldmateriaal van de vele mooie producten worden ook vaak meegestuurd. Zo ook van de kleine porseleinen potjes oftewel cocottes. Bij die naam komt bij mij meteen het recept met de zalm en de eieren boven omdat wij dat hier thuis regelmatig maken. Ooit begonnen als extra tijdens een paasontbijt maar uitgegroeid tot een “we hebben iets te vieren” gerechtje tijdens ontbijt of lunch. Bon appétit.

RevolRevol

Het bedrijf Revol werd opgericht in 1768 en niet zoals op de website staat in 1789. Ik kreeg het juiste jaartal nog net op de nipper door van de manager export. Revol is een familiebedrijf wat vuurvast porselein produceert. De oprichters, twee broers, waren van huis uit pottenbakkers uit Lyon. Toen zij een keer een wandeling op het platteland gingen maken in de Drôme streek, in het zuiden van Frankrijk, ontdekte zij witte strepen op de grond. In de grond was kaolien aanwezig. Kaolien is een grondstof voor het vervaardigen van porselein. Door deze ontdekking vestigde zij zich in de Drôme (Saint-Uze) en ontstond er een bedrijf wat hoogwaardig porselein fabriceert. Het porselein wordt gemaakt uit een geheim gehouden mix van klei, kwarts, veldspaat en kaolien. Ze zijn één van de weinige fabrieken die zijn eigen klei produceert.

RevolKoffiekopjes

Tegenwoordig is de collectie porselein uitgebreid met houten planken en glaswerk. Wat met name een topproduct is van Revol zijn de koffiekopjes. De kopjes hebben de uitstraling van een wegwerpbekertje en zijn licht ingedeukt. Revol speelt ook in op de actualiteit. Zo waren de kopjes voor het WK voetbal bedrukt met de vlag van het land naar keuze.

Revol

Revolution

Nog niet zo lang geleden heeft Revol een revolutionair product op de markt gebracht. Een serie pannen van porselein, met de naam REVOLUTION, die op alle warmtebronnen én in de oven én in de magnetron gebruikt kunnen worden. Met recht een REVOLUTION, een mooie link naar deze publicatiedag, 14 juli, oftewel de viering van de Franse revolutie.

Kijk voor meer informatie over deze mooie producten op http://www.revol-porcelaine.fr en bekijk ook dit leuke filmpje.

 

Revol
Voor de “oeuf en cocotte avec saumon” heb je nodig (4 personen):

4 eieren, beetje bieslook, beker crème fraîche, 150 gram gerookte zalm, peper en zout, vuurvaste schaaltjes en een braadslee.

Snij de gerookte zalm in kleine stukjes en verdeel deze over de 4 vuurvaste schaaltjes, bestrijk de zalm met wat crème fraîche en doe daar wat gehakte bieslook overheen. Breek de eieren stuk voor stuk over de 4 vuurvaste schaaltjes. Maal over alle vier wat peper en zout. Plaats de schaaltjes in een braadslede en vul deze met gekookt water tot de helft van de schaaltjes. Zet de braadslede in een oven op 180 graden, die je al even hebt laten voorverwarmen, en “bak” de eieren in ongeveer 20 minuten gaar. Kijk anders even door er met een satéprikker in te prikken. Komt deze er droog uit dan zijn ze klaar en anders nog even door bakken. Erg lekker voor het ontbijt of als lunchhapje. Ik garandeer je, één keer gemaakt en geproefd en je bent verkocht. Bon appétit!

3 reacties op ‘Revol porselein et oeuf en cocotte avec saumon

 1. Beste Mireille,
  Ik was aangenaam verrast, dat je mijn tip over Revol zo keurig hebt opgepikt en er zo’ ’n mooi artikel van hebt gemaakt. Chapeau!!
  Als doorgewinterde francofiel met veel gelijkgestemden in mijn familie en mijn kennissenkring viel mij op, dat heel weinig Nederlanders naar de uitzendingen van TV5 Monde kijken, terwijl daar voor francofielen en smulpapen prachtige reportages te zien zijn.
  Aanraders zijn:
  Des Racines Et Des Ailes
  Les Carnets de Julie
  Epicerie Fine met sterrenkok Guy Martin
  Les Villages de France
  De moeite waard om eens onder de aandacht te brengen via je blog.
  Veel succes!
  We genieten van je blog, vooral doorgaan!
  Roel Jaarsma

  Like

 2. Beste Roel,

  ja nog enorm bedankt voor de tip. Deze kan ik goed gebruiken en zoals je ziet doe ik dat ook.
  TV5 Monde hebben wij niet helaas maar ik ken wel een aantal van de titels. Vooral de Epicerie Fine is erg leuk. Het is een idee om het een keer op mijn blog te zetten en te benoemen.
  Het bloggen blijft leuk al is het wel eens moeilijk om door te gaan. Ondertussen heb ik al een aardig bestand van bedrijven en ook wat volgers dus dat is wel leuk. Ook nu weer druk met onderwerpen zoeken en contacten leggen met bedrijven. Fijn te horen dat jullie genieten van mijn blog, dat geeft de burger moed.

  Met vriendelijke groet,

  Mireille den Hartog

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s