De Repetto Ballerina

ballerinaZe zijn elke zomer weer een veel gezien schoentje in het straatbeeld, de ballerina. Beetje plat, maar wel elegant. Het schoentje werd beroemd toen Brigitte Bardot in de jaren ’50 er mee verscheen in een film. Vanaf toen niet meer weg te denken uit menig schoenengaderobe van vrouwen. Van oorsprong geproduceerd in Parijs, maar door toeval in de Dordogne streek terecht gekomen. Vandaar het recept van de walnotencake. De Dordogne streek is de leverancier van walnoten. Bon appétit! et-dieu-crea-la-femme-1956-07-g2

 Repetto

In Parijs, net na de tweede wereldoorlog, fabriceerde Rose Repetto  in 1947, een paar balletschoenen voor haar zoon. De schoenen hadden destijds een baanbrekende techniek, het deed de naden minder voelen aan de voeten. Het werd een enorm succes, mede door het feit dat Brigitte Bardot in 1956 met de vraag komt om rode ballerina’s voor haar te maken die ze vervolgens draagt in de film  ‘Et Dieu créa la femme’. In 1959 opent Rose Repetto aan de Rue de La Paix te Parijs haar eerste boetiek en vijf jaar later ontwerpt Leonor Fini het wereldberoemde logo voor Repetto. Repetto logoHelaas brak er in 1967 brand uit in de boetiek en atelier. Er moest een nieuwe plek gevonden worden. Een medewerker had een oom en deze had een mooie ruimte in de Dordogne om een nieuw atelier te beginnen. Vandaag de dag zijn vele wereldberoemde balletgezelschappen klant bij Repetto. De balletschoenen worden aan de specifieke maten van de dansers aangepast. 60115_442443492487_326751592487_5095571_1236147_nNaast de balletschoenen maakt Repetto ook andere schoenen. In het ontwerp van die schoenen vind je altijd iets terug van de “dans”. Denk aan de ballet, salsa en tango. Zo ook de ballerina schoen die voorkomt uit de balletschoen en een gevestigde plek in het modebeeld heeft gekregen. Tegenwoordig werkt Repetto nauw samen met menig bekend ontwerper. Denk bijvoorbeeld aan Comme des Garçons en Karl Lagerfeld. Meer informatie over dit wereldberoemde schoentje kun je vinden op: http://www.repetto.fr   http://www.youtube.com/watch?v=VOHHfvLiMas

Walnotencake

225 gr gepelde walnoten, 4 eetl. bloem, 2 theel. bakpoeder, beetje zout, 1 theel. gemalen kaneel 150 gr bruine suiker, 5 grote eieren, 10 eetl. honing, 10 eetl. verse sinaasappelsap, 1 theel. vanille-extract Verwarm de oven op 175 graden. Beboter een cakevorm. Doe de walnoten, bloem, bakpoeder, zout en kaneel in de keukenmachine en maal tot de walnoten fijn zijn. Voeg de bruine suiker en eieren toe en maal tot een gladde massa. Giet het beslag in de cakevorm en bak 30 tot 35 minuten in de oven. Zet de vorm op een rek en laat 5 minuten staan. Haal de cake uit de vorm en laat het afkoelen. Meng honing, sinaasappelsap en vanille-extract in een steelpan en breng zachtjes aan de kook. Prik in de cake gaatjes met een tandenstoker en bestrijk de cake ruim met het honingmengsel. Snijd de cake in stukken en serveer meteen. Bon appétit!

6 reacties op ‘De Repetto Ballerina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s