Modemagazine ELLE

Elle

Het modemagazine ELLE bestaat deze maand 25 jaar in Nederland. Een feestje waard voor deze super modeglossy. Het jubileumnummer staat daarom ook vol met partygerichte artikelen zoals dancing shoes en feestjurken. Ik kocht het allereerste Nederlandse nummer dus 25 jaar geleden en al die tijd keurig bewaard in de salontafel die vol zit met allerhande magazines.

Elle

Je ziet duidelijk het verschil tussen de 2 toch dezelfde bladen maar dan uit een andere tijd. Het blad van 25 jaar geleden was breder qua opzet. Er stonden onder andere recepten in, zelfs een breipatroon voor een trui en een reportage van een interieur.

ELLE

Dat zul je nou niet meer zo snel tegenkomen in de ELLE, nu focussen ze zich meer op mode en stijl. Regelmatig geeft de ELLE nu ook een stijlbijbel uit. ELLE een blad wat van generatie op generatie gaat, ik kocht het eerste Nederlandse nummer 25 jaar geleden, mijn zoon heeft nu een abonnement op het blad. Maar hoe is eigenlijk dit stijlicoon ontstaan?

ELLE
De history achter de ELLE

Hélène Gordon-Lazareff was een franse journaliste die geboren werd op 21 september 1909. Ze trouwde met Pierre Lazareff, die eigenaar was van de Franse krant “de France Soir”. Ze was van Russisch Joodse afkomst en daarom besloot ze om samen met haar man tijdens de Tweede Wereldoorlog te vluchten naar New York. In New York werkte Hélène onder andere voor de New York Times en de Harper’s Bazaar, een blad wat nu ook in Nederland uit komt. Na de bevrijding van Parijs keerden ze weer terug en begon Hélène het blad ELLE. Ze wilde de dromen, het plezier en de schoonheid weer teruggeven aan de vrouwen, die dat tijdens de oorlog wat verloren waren. Met haar enthousiasme en ervaringen die ze opgedaan had in New York ontstond op 1 oktober 1945 het eerste Franse nummer van ELLE. Het blad werd al snel een begrip mede door het feit, dat het ’t eerste blad was dat kleurenfotografie toepaste in een blad. Verder stond het vol met zalige recepten, luxe artikelen en natuurlijk mode.

ELLE

Het blad ELLE ging het modebeeld bepalen en het blad maakte menig modehuis groot waaronder dat van Christian Dior en Yves Saint Laurent. Maar het blad zorgde ook voor maatschappelijke veranderingen. Zo moedigde Hélène de Franse vrouwen aan om buitenshuis te gaan werken om zo hun levens en wereld boeiender en waardevoller te maken. En ELLE ontdekte ook mensen zoals Brigitte Bardot. Hélène zag haar staan, wachtend op de metro en nodigde haar uit voor een fotoshoot. Regisseur Roger Vadim zag haar foto in de ELLE en de carrière van Brigitte Bardot was begonnen.

ELLE

Op 16 februari 1988 overleed Hélène Gordon-Lazareff, ze had de ziekte van Alzheimer. Door haar ziekte heeft ze niet heel bewust kunnen meemaken dat haar blad ELLE een wereldberoemd magazine is geworden en een stijlicoon voor vele vrouwen. Een blad wat over de hele wereld verkocht wordt en dat nu het 25 jarig bestaan in Nederland viert.

De ELLE online: www.elle.nl

Fotografie: @vanfransebodem | Mireille den Hartog, cover ELLE Paris: Andreas Sjodin voor Elle France

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s