Het Cameeënservies uit Sèvres van Catharina de Grote

van Franse bodem
Twee vliegen in één klap!

Doordat ik afgelopen maand in Amsterdam moest zijn voor de opening van de Le Creuset shop, was ik meteen mooi in de gelegenheid om naar de Hermitage te gaan. Omdat de Hermitage Amsterdam zijn eerste lustrum viert, de Hermitage in St. Petersburg bestaat dit jaar 250 jaar, pakken ze uit met een mooie en indrukwekkende tentoonstelling, Dining with the Tsars. Ik bracht deze tentoonstelling een bezoek omdat er een fantastisch mooi servies te zien is, dat gemaakt is in La Douce France, het Cameeënservies, van Franse bodem dus!

van Franse bodem

Het entree van de tentoonstelling is overweldigend, je ziet mooi gedekte tafels in een bijzondere omgeving. De bezoeker wordt eerst langs allerlei weetjes en feiten geleid rondom het dineren. Zo wordt beschreven wat de kledij was tijdens zo’n banket, de etiquette, wat werd er gegeten, wie zat naast wie, wat waren de accessoires en hoe werd de tafel gedekt. Hierna belandt je in een prachtig verlichte en sfeervolle ruimte waar de meeste serviezen tentoongesteld staan. Ook dus dat mooie servies uit Sèvres. Een servies dat meteen opvalt door de lichtblauwe cyaan kleur.

van Franse bodem

Het Cameeënservies van Sèvres

Het servies is gemaakt in 1778/1779 en werd ontwikkeld in een porseleinfabriek in de buurt van Parijs in het plaatsje Sèvres. Het servies werd besteld door Catharina de Grote en het was bedoeld als dessert-, thee- en koffieservies. Het servies bestond uit bijna duizend stuks en was bedoeld voor haar minnaar. Het servies werd gemaakt van zacht porselein omdat de helder blauwe achtergrond niet op hard porselein uitvoerbaar was.

van Franse bodem

Het servies bestaat onder andere uit borden, kopjes, schoteltjes, theepotten, schenkkannen, schalen, wijnfleskoelers, bloemenvaasjes en tafelfiguren. Deze tafelfiguren diende om de tafel aan te kleden maar diende ook als gespreks onderwerp. Als je niks meer te zeggen had tegen je tafelgenote kon je altijd nog wat vragen of vertellen over de grote groepen tafelfiguren die de tafel sierden.

van Franse bodem

De prijs van het servies viel een beetje hoog uit, want Catharina was daar nog al van in shock. Er werd afgesproken met de fabriek dat ze in vier termijnen mocht betalen. Daardoor kreeg ze in Sèvres de reputatie van wanbetaler. De laatste betaling in 1779 voorkwam het faillissement van Sèvres.

van Franse bodem

Het ontwerp van het servies is in classicistische stijl en het bloemenmonogram van Catharina staat bijna op elk onderdeel van het servies. Een belangrijk detail van het servies zijn de cameeën, waar het servies zijn naam naar ontleend. Op het servies zijn de cameeën niet in reliëf. Een camee is een graveertechniek. Bij een edelsteen wordt de achtergrond weg geslepen, zodat er een reliëf ontstaat. De afbeeldingen op het servies in de bruine ovale vormen doen vermoeden dat het echte cameeën zijn, maar helaas.

van Franse bodem

De tentoonstelling “Dining with the Tsars” is nog te zien tot en met 1 maart 2015 in de Hermitage te Amsterdam, Amstel 51. Echt een aanrader, want dit zijn topstukken die je niet dagelijks te zien krijgt. Daarnaast is de hele opzet van de tentoonstelling echt prachtig en zeer goed gedaan. Dus bon appétit with the Tsars!

Voor meer info over deze tentoonstelling: www.hermitageamsterdam.nl

van Franse bodem

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s