Eten met een zilveren lepel van Christofle

Frankrijk

Tafelzilver, wie gebruikt dat tegenwoordig nog? Ik denk dat het vele poetswerk het gebruik ervan de das heeft om gedaan. Toch wordt het nog volop geproduceerd. Een Frans bedrijf dat groot geworden is door het fabriceren van tafelzilver, is Christofle. Ooit begonnen als juwelier werkt het bedrijf Christofle tegenwoordig samen met bekende designers. Deze designers ontwerpen de prachtigste creaties. Eén van die ontwerpers is de Nederlander Marcel Wanders, hij ontwierp de serie “Jardin d’Eden”, waarvan je hierboven een afbeelding ziet.

Christofle Frankrijk

De Fransman Charles Christofle begint in 1830 een juwelierswinkel en geeft het zijn eigen naam. In 1842 krijgt hij het patent op een nieuwe manier van verzilveren. Door dat patent gaat hij zich toeleggen op het verzilveren van allerlei smeedwerk. Hij opent de eerste fabriek die elektriciteit gebruikt voor de fabricage daarvan. De echte grote klapper komt in 1851, wanneer Napeleon III een verzilverd servies besteld van maar liefst 4000 stuks.

Frankrijk

Vanaf dat moment is de naam Christofle verbonden aan klasse, kwaliteit en verfijning en krijgt het bedrijf prestisieuse opdrachten, zoals een beeldengroep bij de Parijse Opera. Ze openen winkels en in 1935 fabriceren ze maar liefst 4000 stuks bestek voor het passagiersschip de “Normandie”. In 2005 komt de eerste zilveren sieraden collectie uit gemaakt door Andrée Putman. Strakke vormgeving en eigentijds,waarbij de cirkel centraal staat.

notrehistoire-2005

Het bedrijf Christofle heeft een prachtige historie en levert ook nu nog prachtige producten af waaronder sieraden, bestek en home decoratie. Zo zijn hun creaties te zien in menig Parijs museum en eten ze op Franse ambassades, parlementen en ministeries met artikelen van Christofle. Een wereldbedrijf met winkelvestigingen in onder andere Londen en Beverly Hills.

Frankrijk

Het bedrijf gaat ook met z’n tijd mee en staat zelfs op Instagram. Zo kan je een foto van jouw “zilvermoment” op Instagram zetten met de hashtag #christofle of #silvermoments

Frankrijk

Voor meer info kun je terecht op de mooie website: www.christofle.com

Beeldmateriaal: Christofle, Vincent Thibert, luxproductions.com, Patrick Lazie (Musée du Louvres)

6 reacties op ‘Eten met een zilveren lepel van Christofle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s