De Kaasspecialist Amersfoort

IMG_3399

Wanneer je binnenkomt bij de Kaasspecialist te Amersfoort weet je het meteen, je bent in een kaaswinkel. De penetrante geuren van de verschillende kazen door elkaar heen komen je tegemoet, maar verdwijnen ook weer wanneer je enige tijd in de winkel bent.

IMG_3401

Pieter Renkema die de winkel bestiert op het moment dat ik aanwezig ben, weet enorm veel van alle kazen. Bijna van elke kaas weet hij wel iets te vertellen, waar hij vandaan komt, hoe hij gemaakt wordt en gerijpt en bij welke wijn je het kaasje kunt eten. Ze verkopen zowel Nederlandse als buitenlandse kazen, maar liefst 150 verschillende soorten, waarvan er ongeveer 50 uit Frankrijk komen.

IMG_3394

Zoals bijvoorbeeld het kaasje Langres Fermier uit de Langres streek. Het is een zachte kaas, die vanzelf gaat “lopen” wanneer hij een tijdje buiten de ijskast is geweest. Deze kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk en wordt gefabriceerd op de boerderij en is lekker pittig. Het is één van de toppers uit de collectie Franse kazen die de Kaasspecialist verkoopt. De Fransen noemen het kaasje ook wel La Fontaine, omdat het kaasje na het rijpen een kuiltje vertoont. In dat kuiltje schenken ze tijdens de feestdagen een beetje Calvados of Pernod en steken dat dan aan. Dit gebeurt meer uit gezelligheid dan dat het iets doet voor de smaak van het kaasje.

IMG_3400

Er staan ook Comté kazen in de vorm van een grote cilinder. Deze harde kaas van rauwe koemelk vertoont na rijping een nootachtige smaak. De rijping van deze kaas gebeurt vaak in oude treintunnels. Door deze tunnels rijden al jaren geen treinen meer, want daar zijn tegenwoordig mooie bruggen voor gebouwd en dus kunnen daar nu de heerlijke Comté kazen langzaam rijpen. In de tunnels is het constant 9 graden.

IMG_3406

Ook liggen er een aantal soorten geitenkaasjes waaronder de La Bouyguette. Een zacht romig kaasje gemaakt van echte geitenroom. Deze kazen zijn samen met de schapenkazen wat duurder dan de andere soorten kaas omdat geiten en schapen nou eenmaal minder melk produceren op een dag, namelijk ongeveer 3 liter. Een koe produceert daarentegen ongeveer 30 liter per dag.

IMG_3397

Verder is er in de winkel ook een ruime collectie noten aanwezig, droge worsten en andere artikelen die je kunt nuttigen bij een kaas. Een geweldige winkel waar je altijd eerst de kaas mag voorproeven voordat je hem aanschaft.

Voor meer informatie: http://www.dekaasspecialist.nl

De Kaasspecialist | Leusderweg 116 | 3817 KD Amersfoort | 033 – 463 45 70

IMG_3405

P.s. Tip voor een goede kaasplank: begin met een friszurige kaas, bijvoorbeeld een zachte geitenkaas, zoals La Merinque. Daarna een iets hardere kaas zoals een brie of camembert of een roodkorstkaas zoals een Langres Fermier en sluit af met een blauwe kaas zoals een Blue d’ Auvergne.

IMG_3398

6 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s