Een fleurig gedekte tafel met Garnier Thiebaut

NAPPE_HIRONDELLES_BOREALOp menig Franse keukentafel op de campagne ligt een smoezelig plastic zeiltje. Denk daarboven een TL verlichting en het cliché is compleet. En dat terwijl er in de Vogezen een fabriek staat, die prachtige kleden produceert, waar je je tafel heel kleurrijk en fleurig mee kan dekken.  Het merk Garnier Thiebaut creëert met de oude Jacquard techniek de prachtigste damasten tafellakens die gezien mogen worden.

In 1833 trouwen Virginia Thiebaut en Jean-Baptiste Garnier (de achternamen vormen de bedrijfs-/merknaam) en zij beginnen in het plaatsje Gérardmer in de Vogezen een fabriek, waar op grote machines katoen tot luxueus en glanzend damast wordt geweven. Daarmee krijgen ze de reputatie van kwaliteit en worden ze een belangrijke speler op het gebied van luxueus bedden- en tafellinnen. Ze richtten zich op de hotelbranche waar ze servetten, tafel- en beddenlakens, kussenslopen en theedoeken aan leverden.

van Franse bodem

In de loop der jaren gaat het bedrijf over in andere handen. En uiteindelijk is het de Familie Montclos die de fabriek opkoopt. Deze familie is één van de oudste textiel families in Frankrijk en zij kopen, naast het bedrijf Garnier Thiebaut, de Centrale Linière op , een andere textiel specialist voor hotel en restaurant. Daarmee wordt Garnier Thiebaut één van de grootste marktleiders op het gebied van hotel- en restauranttextiel.

van Franse bodem

In de jaren ’90 komt er een ommezwaai binnen het bedrijf door de nieuwe directeur Paul Montclos. Hij is degene die het bedrijf bekend maakt bij de consument. Want het bedrijf gaat de consumentenmarkt op met kleurige en verfijnde ontwerpen. Ze gaan samenwerken met jonge ontwerpers en brengen regelmatig vanaf die jaren limited edition collecties uit.

van Franse bodem

De techniek die Garnier Thiebaut hanteert is uniek te noemen, de motieven in het linnengoed zijn door en door geweven. Dus geen opdruk of geverfde dessins. Daarnaast gebruiken ze vanaf 2010 een procédé om tafelkleden van een coating te voorzien, waardoor ze waterdicht en vlekwerend worden en dus geschikt zijn voor dagelijks gebruik.

vanfransebodem

In 2009 opent de eerste Garnier Thiebaut winkel haar deuren in Parijs op de  79 Boulevard Raspail, gaat Garnier Thiebaut samenwerken met het tijdschrift Campagne Décoration en in 2013 vieren ze hun 180 jarig bestaan.  Garnier Thiebaut, een stoffen bedrijf die oude technieken combineert met modern design en onder andere kleden produceert die een feestje zijn voor op je (tuin)tafel.

van Franse bodem

Voor meer informatie over Garnier Thiebaut: www.garnier-thiebaut.fr

Beeldmateriaal: Garnier Thiebaut

van Franse bodem

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s