Het Magazine Leven in Frankrijk

Hét tijdschrift in Nederland over Frankrijk is voor mij toch wel het Magazine ‘Leven in Frankrijk’. Een aantal jaren geleden hadden ze nog een concurrent, namelijk het tijdschrift ‘En France’, maar dat is sinds 2012 ter ziele en de abonnees van dat tijdschrift zijn samengevoegd met die van ‘Leven in Frankrijk’.
Na een kleine zoektocht in mijn tijdschriftenarchief vond ik nog een oud exemplaar van het tijdschrift ‘Leven in Frankrijk’ uit 1998. Mooi om te zien hoe de cover van dat tijdschrift een ontwikkeling heeft doorgemaakt. De kop, of eigenlijk het logo van het blad, is ook iets veranderd. Wat gebleven is, is het concept achter het tijdschrift. Het tijdschrift richt zich op Nederlanders die wonen en leven in Frankrijk, of die daarover dromen, zowel parttime als permanent.

IMG_3927

Het eerste nummer van ‘Leven in Frankrijk’ verschijnt in mei 1998 en het tijdschrift is daarmee het eerste blad dat Nederlandse gezinnen volgt in hun tweede vaderland, namelijk Frankrijk. Het lifestyle magazine lijkt dan qua formule nog het meest op het woontijdschrift ‘Residence’, met droomhuizen en interieurs, tips, suggesties en adressen en een onroerend goed katern met het meest complete aanbod van koophuizen in Frankrijk. In het eerste nummer staan onder andere reportages over: Ile d’Yeu, een sfeervol eiland voor de kust van Bretagne, La Colombe d’Or, een herberg voor kunstenaars in St-Paul de Vence, de schilder Herman Krikhaar in de Provence, een portret over de schrijfster Colette en over een Amsterdams gezin dat leeft als God in Frankrijk.

LIF_logo_kleur

Meteen vanaf het begin van het magazine zijn er bekende kunstenaars en (culinaire) journalisten als schrijver, columnist of fotograaf verbonden aan het blad, zoals Onno Aerden (hij is hoofdredacteur van 2000 – 2004), Cees Nooteboom, Onno Kleyn, Philip Freriks, Hendrickje Spoor, Eddy Posthuma de Boer, Wouke van Scherrenburg, Sylvia Witteman en Annejet van der Zijl. Daarnaast gaan veel reportages over bekende en onbekende Nederlanders die een tweede huis hebben in Frankrijk, of er permanent wonen. Denk aan balletdansers Alexandra Radius en Han Ebbelaar, de schrijvers Martin Bril, Tim Krabbé en Arthur Japin, ‘Dansez, maintenant’ zanger Dave, interieurontwerper Jan des Bouvrie, de presentatoren Willem Duys, Henk Spaan en Ivo Niehe, wijnmaker Ilja Gort en kunstenaar Jan Cremer.

Maar veel reportages gaan ook over beroemde Français en Françaises. Bijvoorbeeld michelinsterren-chef Alain Ducasse, de zanger Julien Clerc, de schrijvers Philippe Claudel, Benoîte Groult en Tatiana de Rosnay, de actrice Catherine Deneuve en de pianist Jean-Yves Thibaudet.

LF2015_3_Cover_WEB

Sinds het winternummer van 2004 staat Jo Simons aan het hoofd van de redactie. Bijgestaan door adjunct hoofdredacteur Mariette van de Sande verschijnt onder zijn bezielende leiding vanaf 2009 het Duitstalige ‘Frankreich Magazin’ en vanaf 2011 in Nederland de succesvolle special in april/mei.
Er verschijnen ook een ‘Leven in Frankrijk’ bureau-agenda en een scheurkalender. Dit alles voor die Frankrijkliefhebbers die écht niet kunnen wachten tot hun volgende nummer in de bus valt.

Zoals ik in het intro al meldde, verschijnt eind 2012 de laatste editie van het tijdschrift ‘En France’. De abonnees van ‘En France’ worden bij die van ‘Leven in Frankrijk’ gevoegd, waardoor de oplage omhoog schiet. De formule van het tijdschrift wordt zorgvuldig bijgesteld om ook de nieuwe lezers te charmeren. Ze zoomen in op de laatste ontwikkelingen op cultureel gebied, van literatuur en cinema tot musea en architectuur. Maar ze koesteren tegelijkertijd ook de rijke historie, de ambachten en de tradities van Frankrijk. Daarnaast blijven ze inspirerende reportages maken over de mooiste Franse steden en streken, geven ze recepten uit de heerlijke Franse cuisine en tippen kenners hun beste en bijzondere adressen. Nog steeds bieden Nederlandse emigrés een fascinerend kijkje in hun Franse leven en staat nog steeds achterin het tijdschrift het actuele aanbod van huizen, appartementen en chateaus die te huur of te koop zijn.

In mei 2017 viert het tijdschrift ‘Leven in Frankrijk’ zijn twintigste verjaardag. Een feestje waard!

Meer informatie over het tijdschrift ‘Leven in Frankrijk’ vind je op www.leveninfrankrijk.nl

10 reacties

  1. Ik heb de tijdschriften over Frankrijk een tijd lang gevolgd. Zonder uitzondering is het leuk om ze te lezen, als je bij de tandarts of de kapper niets anders te doen hebt. Maar of het nu om emigratie of vakantie gaat, verder dan leuke ideetjes als inspiratiebron komen ze niet. Voor concrete informatie moet je gewoon nu het Internet op.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s