De apéro Ricard en het Domaine!

Binnenkort ga ik ook blogartikelen schrijven voor de website www.vacancesprovence.nl, een website die villa’s verhuurt aan de Côte d’Azur. De blogartikelen zullen dan met name ook gaan over die streek, leuke plaatsen, hotspots en andere bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur.

Paul Ricard

Terwijl ik mij wat aan het oriënteren was op het web, kwam ik iets bijzonders tegen. Althans voor mij, want ik kende het namelijk niet (wat blijft dat bloggen toch een ontdekkingstocht!). Het is het Domaine Paul Ricard de Méjanes, gelegen bij Arles in de Provence. Ricard Paul Ricard is de oprichter van het pastisemperium Ricard en zag in 1932 zijn kans schoon toen het verbod op het drankje absint werd opgeheven. Paul Ricard, die liever naar de kunstacademie was gegaan, kwam terecht bij zijn vader die een wijnhandel in een voorstad van Marseille had. Maar hij wilde meer en begon met het experimenteren met alcohol, water, anijsessence en verschillende kruiden. Er waren vele pastismerken op de markt, maar de kwaliteitsverschillen waren nogal groot. Paul rook zijn kans en na verloop van tijd had hij de juiste receptuur voor zijn pastis, de Ricard. Na het verbod op absint begon hij rijkelijk met de productie van deze “Vrai de pastis de Marseille”. Paul Ricard Jarenlang hebben we allerlei artikelen gespaard van deze anijsdrank, zoals glaswerk, dienbladen, reclameborden en schenkkannen, maar nooit geweten dat Paul Ricard een eigen domaine oftewel een landgoed had. En aan het ontstaan van die domaine hangt ook nog eens een mooie geschiedenis. Paul Ricard Het landgoed dat Paul Ricard koopt in 1939, stamt al uit de elfde eeuw en ligt bij Arles in de Provence. In 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog, wordt Paul Ricard het verbod opgelegd om nog zijn ‘pastis’ drankje te produceren en hij moet zijn fabriek sluiten. Hij besluit om zijn fabrieksarbeiders om te scholen tot landarbeiders en laat ze werken op het landgoed. Hiermee voorkomt hij dat zijn fabrieksarbeiders gedwongen naar de werkkampen in Duitsland gestuurd worden. Op de 1200 hectare grond wordt graan, groenten en fruit verbouwd en loopt vee rond zoals kippen, varkens en koeien. Paul ricardDe melk van die koeien gaat naar de schoolkinderen in Marseille. Het bedrijf groeit en hij laat een irrigatiesysteem aanleggen. Daardoor kon Paul Ricard na de oorlog starten met het verbouwen van rijst op grote schaal, de bekende Camargue rijst. Het Domaine Paul Ricard de Méjanes wordt een voorbeeld voor het verbouwen van deze rijst en vandaag de dag wordt er in de Camargue op zo’n 20.000 hectare rijst verbouwd. Het Domaine is nog steeds een ‘boeren’ bedrijf, maar tegenwoordig laten ze ook toeristen toe en zijn er allerlei activiteiten te doen. Met dit achtergrondverhaal toch zeker een bezoekje waard, mocht je de Provence bezoeken. Meer info over dit Domaine: http://www.mejanes-camargue.fr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s