Oude Virginia Cigarettes autoplaatjes

full speed virginia cigarettesWat is er leuker dan graaien in van die bakken die op een toonbank staan, op zoek naar die ene schat. Zo stond er laatst in een antiquariaat een oude schoenendoos met autoplaatjes erin. Ik natuurlijk even kijken en ja hoor, er zaten ook Franse auto’s bij. Wel leuk dacht ik om misschien iets mee te doen voor het blog. Dus grondig die bak door geploeterd en uiteindelijk een aantal exemplaren van die autoplaatjes, met een Franse auto erop natuurlijk, mee naar huis genomen.

full speed virginia cigarettesAch en wat gebeurt er dan, ze liggen een tijdje in de kast en dan opeens denk je ‘o ja die plaatjes’. Ik ging uiteraard op onderzoek uit. De autopaatjes zaten in de jaren ’50 van de vorige eeuw op de binnendoosjes van de Full Speed Virginia Cigarettes. Er kwamen in die tijd drie verzamelalbums uit over auto’s: “De Geschiedeins van de auto”, “De auto in de moderne tijd” en “Over auto’s en auto rensport”.  Om de alle drie de albums vol te krijgen moest je aardig wat sigaretten wegroken, want in elk album moesten zo’n 192 plaatjes geplakt worden. De tekst en tekeningen waren van Piet Olyslager.

full speed virginia cigarettes

Op de achterkant staat het merk, bouwjaar van de auto en allerlei andere specificaties. Zo kwam ik Franse automerken tegen waar ik nog nooit van had gehoord, bijvoorbeeld Gregoire, Panhard, Mathis en Delahaye. Op sommige Franse autoplaatjes ontwaar je ook een ‘Frans’ gebouw zoals de Arc de Triomph en de Eiffeltoren. Tegenwoordig zijn spaar-albums ook weer helemaal in, maar dan vooral bij kinderen en zijn de onderwerpen dieren of sport. Maar toch leuk om zo’n curiositeit tegen te komen en daar dan weer iets over op te zoeken.

full speed virginia cigarettes

Auteur: Mireille den Hartog

Grafisch vormgever en eigenaar van www.vanfransebodem.nl. Een website over alles wat er op Frans gebied gebeurt in Nederland zoals Franse hotspots, Franse films, tentoonstellingen, Franse boeken en events. Je vindt het op Van Franse bodem. Auteur van de boeken: 57 'iconen' van Franse bodem, Cahier de France en Gironde, kust tot wijn.

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s