La Mère Poulard

Wanneer wij afreizen naar Frankrijk, gaat dat meestal met de auto en over de Péage. Tijdens die reis wordt er regelmatig gestopt bij een benzinepomp voor  sanitaire recreatie, tanken en iets te snacken. Eten halen we daar nooit, we nemen altijd een goed gevulde picknickmand mee, maar het is wel even leuk om in het winkeltje van de benzinepomp te snuffelen en de benen te strekken. Tijdens mijn laatste trip naar Frankrijk kwam ik een artikel tegen wat ik nog niet kende, Les Palets de la Mère Poulard. Ik maakte enkele foto’s van de verpakking en was natuurlijk benieuwd wat er achter dit product van Franse bodem schuil zou gaan. Ik ontdekte een mooie historie.

van Franse bodem

Het is 1888 als het echtpaar Annette en Victor Poulard een herberg beginnen op het eiland Mont Saint Michel. In die dagen werd het eiland overspoelt door pelgrims, er staat immers een prachtig klooster op het eiland en het eiland bevindt zich in het systeem van routes die naar het bedevaartsoord Santiago de Compostella in Spanje voeren, waar zich het graf van de apostel Jacobus zou bevinden.

Al snel maakt Annette naam en faam onder de pelgrims met haar overheerlijke omeletten. Ze behaagt haar klanten met deze lekkernij, die vaak vermoeid van de reis in de herberg neerstijken, door dag en nacht het vuur aan te laten, waardoor zij de pelgrims elk moment kan voor zien van een omelet.

Maar niet alleen pelgrims weten de weg te vinden naar Annette ook staatshoofden, prinsen, schrijvers, acteurs en schilders. Deze zetten allemaal hun handtekening op de muur en bestelden een omelet. Sommige schilders die hun rekening niet konden voldoen, betaalden in natura met een aquarel of een tekening.

IMG_2924

Naast het omelet gaat Annette ook gerechten bereiden waar plaatselijke producten in verwerkt zijn. En ze bedenkt meer dan 100 nieuwe en bijzondere recepten. Vanwege deze bijdrage aan de Franse gastronomie krijgt ze de titel ‘La Mère”. Ze komt als eerste vrouwelijke gastronoom op de lijst van Franse gastronomen te staan. Rond 1900 bestond er een lijst van Franse gastronomen die een toegevoegde waarde leverden aan de Franse gastronomie, te vergelijken met de huidige ‘de Michelin sterren. Zo ontstaat de naam La Mère Poulard.

Naast het omelet en de andere gerechten vervaardigt Annette ook koekjes, de Galettes (ovaal) en de Sablés (rond). Het zijn boterkoekjes die zowel puur als met een toevoeging, van bijvoorbeeld karamel, geproduceerd worden. Ook deze overheerlijke koekjes worden wereldberoemd. En naast deze koekjes verkoopt La Mère Poulard allerlei andere heerlijkheden op het gebied van gastronomie.

De herberg van Annette en Victor bestaat nog steeds en is in de loop der jaren een gerenomeerd restaurant geworden, waar menig Franse president gegeten heeft.

Kijk voor meer info over het restaurant en de koekjes op: www.merepoulard.com en

http://biscuiterie-mere-poulard.com/

 

2 reacties op ‘La Mère Poulard

  1. Heel bijzonder is het om dit nu eens precies te weten. Het is daarbij een waar en zo’n welkom genot om met deze sprankelende en warme mededelingen een Nederlandse dag aan te vangen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s