De modeontwerpster Jeanne Lanvin

Lanvin

lanvin Frankrijk

Door het blog blijf ik nieuwe, althans voor mij, ontdekkingen doen. Ik kan immers ook (nog) niet alles weten over Frankrijk c.q. alle producten van Franse bodem. Zo kreeg ik van mijn moeder een aantal ansichtkaarten met daarop Haut Couture uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Op één van die kaarten stond ook een naam, namelijk Jeanne Lanvin. Nou had ik wel een klein beetje een idee wie dat zou zijn, maar als je het blog hebt zoals ik, dan ga je uitzoeken wie en wat er achter die naam schuilt.

Hoe een simpele ansichtkaart een zoektocht werd en uiteindelijk weer een blogartikel met een aantal leuke feiten en weetjes.

Lanvin

Jeanne Lanvin

Eind 19e eeuw ontwerpt de Parisienne Jeanne Lanvin op vijftien jarige leeftijd haar eerste hoed. Net als Coco Chanel opent ze niet lang daarna een hoeden winkel in diezelfde stad. De hoedenwinkel is een succes en de klantenkring breidt zich uit. Ondertussen is Jeanne moeder geworden van een meisje genaamd Marguerite. Ze gaat voor Marguerite kinderkleding ontwerpen en de kleine meid krijgt haar eigen kledinglijn. De kleding spreekt zowel de vriendinnetjes van Marguerite als de oudere zusjes van die vriendinnetjes erg aan en later ook de moeders van die vriendinnetjes dat Jeanne Lanvin besluit om kleding te gaan vervaardigen. Zo ontstaat er een Haute Couture lijn voor zowel kleine als grote meisjes.

Lanvin

In 1923 creeërt Jeanne een Haute Couture sport lijn voor de vrouw, een kledinglijn om in te zwemmen, tennissen, skiën en golfen. Een lijn voor elk moment van de dag uit het leven van de vrouw. Daarnaast gaat ze ook mannenkleding ontwerpen, in 1926 is Jeanne Lanvin het eerste en enige (mode)huis wat zowel mannen als dameskleding verkoopt.

Lanvin

Kleine meisjes worden groot en in 1930 wordt dochter Marguerite 30 jaar. Dat heugelijke feit wordt gevierd met de introductie van een nieuwe parfum, de Arpège. Ook wordt het nu nog huidige logo geïntroduceerd. Het logo stelt Jeanne voor met haar dochtertje Marguerite en symboliseerd de liefde die Jeanne heeft voor haar. Het logo is ontworpen door Armand Rateau.

In 1946 overlijdt Jeanne en neemt haar dochter de scepter over van het oudste Parijse modehuis wat nu nog steeds actief is. Sinds 2001 is Alber Elbaz de artistiek leider van Lanvin. Hij was ook degene die met het idee kwam om een tentoonstelling te wijden aan Jeanne Lanvin. Deze is nog te zien in Parijs tot 23 augustus  in het Palais Galliera in Parijs. Bij de tentoonstelling is ook een app uitgebracht voor Apple store en voor Google play

Het modehuis heeft ook een klein Nederlands tintje gekregen sinds de Nederlander Lucas Ossendrijver directeur ontwerper is van de mannenlijn bij Lanvin Homme. Op zijn naam staat onder andere het nieuwe pakken-outfit van de spelers van de voetbalclub Arsenal.

www.lanvin.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: